Главата на МВнР на Япония Таро Коно счита, че Русия и Китай едностранно увеличават своите ядрени арсенали. Това той заяви в петък по време на пресконференцията след заседанието на правителството.

«След края на студената война САЩ последователно намаляваха своите ядрени въоръжения. Но Русия и Китай ги увеличаваха, и това е факт», заяви министърът.

Така той коментира посланието, с което в четвъртък се обърна към Федералното събрание президентът на Русия Владимир Путин.

В него бе обявено за разработката и изпитанията на най-новите системи стратегическо оръжие, създадено в отговор на едностранното излизане на Вашингтон от Договора за противоракетна отбрана и практическото разполагане на тази система както на територията  на САЩ, така и извън пределите на националните граници, включително в Япония.

Сред тях са най-новата междуконтинентална балистична ракета «Сармат», хиперзвуковият комплекс «Кинжал», крилата ракета с ядрена енергоустановка, а също безпилотен подводен апарат, който може да бъде снабден с обичайни и ядрени боеприпаси.

 

 

 

Тагове: ; ; ; ;