Русия предупреди САЩ да не използват недоказани обвинения за химически атаки като предлог за ракетни удари по Сирия. Това заявиха от пресслужбата на посолството на Русия в САЩ.
Отбелязва се, че американската страна продължава да използва «безпочвени твърдения за употребата от Дамаск на отровни вещества като инструмент за антисирийски геополитически инженеринг».
От посолството добавят, че новите изявления на администрацията на САЩ са проява на цинизъм, защото Щатите планират да обвинят Русия за използването на химическо оръжие от Сирия.
«От самата администрация признават липсата на доказателства за това. Доказателства по твърденията не е имало и преди. Нима фалшивите съобщения не дискредитираха напълно «Белите каски» и другите превдохуманитарни НПО-та, състоящи се главно от западни грандополучатели?! Това е евтин фарс, а не доказателства», се казва в съобщението от посолството във  Facebook.
Дипломатите предупреждават САЩ «да не се изкушават да използват това в качеството му на повод за нанасянето на ракетни удари по сирийски правителствени обекти».
По-рано министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров заяви, че САЩ използват голословни твърдения за употребата на отровни вещества от Сирия.
Бойците от групировката «Джабхат ан-Нусра» заедно с представителите на организацията «Белите каски» подготвят провокация с използването на химическо оръжие в сирийската провинция Идлиб.
Това съобщава Министерството на отбраната на Русия.
Както се отбелязва в прессъобщението, за подготвяната провокация е съобщил по телефона на руския Център за примирие между враждуващите страни жител от населеното място Саракиб.
Според него, пред деня на 12 февруари терористите са вкарали в селището над 20 туби с хлор и средства за индивидуална защита.
«Според думите на жителя, представителите на местния отдел на «Белите каски» са извършвали репетиции по «оказването на първа помощ» с индивидуални средства за защита на местните жители, уж пострадали от отравяне.
Всичко това, каза сириецът, се снимало с видеокамери от професионални телевизионни оператори, които, коментирайки действията на представителите на «Белите каски», използвали микрофон с надпис CNN», се казва в съобщението.
Освен това, както споделил източникът, между дублите репортерите се съветвали с някого по спътников телефон на английски език.
Министерството на отбраната на Русия изрази сериозна тревога от получената информация.
«Всичко говори за това, че терористите от «Джабхат ан-Нусра» заедно с Белите каски подготвят поредната провокация в провинция Идлиб с използването на отровни вещества, за да обвинят сирийските власти в употребата на химическо оръжие срещу местните жители», заявиха от ведомството.
Петя Паликрушева

По-рано публикувахме снимки на участници в «Белите каски», които, както е видно, са част и от ИДИЛ.

Тагове: ; ; ;