Министърът на външните работи на Франция Жан-Ив Ле Дриан се срещна със своя руски колега Сергей Лавров, съобщава  RTL.
Дипломатите обсъдиха ситуацията в Сирия и факта, че препоръчаното примирие там на този етап не се спазва.
Визитата на френския министър е повече от важна, защото «не бива да се упреква Франция, че тя е влагала енергията си в това, да се сложи край на тази драматична ситуация, която Генералният секретар на ООН нарече «ад на земята», иронизира авторът на статията Оливие Мазерол.
Постигането на това е практически невъзможно, но си струва да се опита, защото завършването на конфликта е важно от хуманитарна гледна точка, продължава авторът.
Освен това, Франция по такъв начин може да постави Путин лице в лице с неговите задължения, при това без да го унижава и без да влиза в конфликт с него, продължава авторът.
 И ето,  много месеци Франция води преговори с Путин и вече не поставя условието Асад да напусне властта, както беше по-рано, продължава изданието.
Според автора на статията, такава смяна на стратегията показва, че Париж е започнал да има предвид реалното развитие на събитията.
Франция допусна грешка и през 2011 година, направи това и в последните години, пише авторът на статията, макар да се ръководеше от най-добри стремежи.
«Опиянена от «арабската пролет», от натиска на правозащитниците, от стремежа да се покаже, че Франция не стои на страната на диктаторите — всичко това я принуди да забрави, че Сирия, състояща се от мозайка от народности с различни интереси, е крайно трудна държава», отбелязва Оливие Мазерол.
Според него, «колкото и подъл да беше режимът на Асад, той имаше и продължава да има привърженици», особено сред християните, които виждат в негово лице защитник от мюсюлманите-екстремисти.
«Ние надценихме силата на истинските привърженици на демокрацията, които не успяхме да въоръжим, ние напълно забравихме за интересите на Русия и Иран, за които Сирия представлява особено важен регион и които няма да захвърлят Асад, защото той е гарант за тяхното присъствие в Дамаск».
 И затова, за да се сложи край на войната, трябва да се имат предвид всички аспекти от така създалата се реалност, пише журналистът от RTL.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник:http://www.rtl.fr/actu/international/syrie-on-a-oublie-les-interets-de-la-russie-et-de-l-iran-dit-mazerolle-7792440729

Тагове: ; ; ;