Най-малко двама британци са заминали в Украйна, вдъхновени от прословутия украински нацистки батальон Aзов, според журналиста от Hope Not Hate.

Това стана ясно само четири дни, след като ръководителят на британската полиция за борба с тероризма Марк Роули заяви, че четири терористични заговори са били осуетени през 2017 г., както и ултра-десни групи са се опитвали да изградят международни мрежи.

Според изданието, една група, наречена «човеконенавистна Division», която е свързана с един от батальоните Азов, работи с представители на десни екстремистки групи в Обединеното кралство, включително със забранената терористичната организация «Национална действие» и полска ултранационалистическата група, базирана в Лондон, за да привлекат активисти за пътуване до Украйна.

Въпреки това, според Hate,  в момента само двама или трима души са напуснали Великобритания, за да се бият в Украйна «, и изглежда, че никой от тях не попадна в редиците на крайната десница.»

«Забравихме си домашното, налице е бял шовинизъм и неонацистка терористична група, която планира атаки и изгражда международни мрежи», подчертава заплахата Роули.

«Заплахата расте. Тъй като традиционните британски крайно десни групи се разпадат, тероризмът с прекомерно вдъхновение се увеличава. Замяната на старомодния расов национализъм е анти-мюсюлманската омраза. Днешните ключови активисти са по-млади, работят в интернет и не знаят много за «нацисткия» багаж на своите предшественици «, твърди авторът.

Подчертава се, че «по-младото поколение от крайнодесни активисти, които са технически грамотни избегнат стереотипните» възгледи «за миналото, а броят им ще се увеличи.»

News Front

Източник: «Гардиън»

https://www.theguardian.com/world/2018/mar/02/neo-nazi-groups-recruit-britons-to-fight-in-ukraine

Тагове: ; ; ;