Измина повече от година след избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ, а ролята, която Facebook

изигра за неговата победа, все още не е ясна, пише  El Mundo.

Но понастоящем коментарите на някои от ключовите фигури в предизборната надпревара позволяват малко по-добре да се разберат причините, които са в основата на това, че Тръмп имаше по-голяма популярност в социалната мрежа в сравнение с неговата съперница Хилъри Клинтън, отбелязва изданието.
Бившият мениджър по продукция във  Facebook Антонио Гарсиа Мартинес заяви, че Тръмп не се е нуждаел от помощта на Русия за лансиране на своята предизборна кампания в социалната мрежа по една проста причина:
Тръмп използвал провокативен контент, с което раздуло шумотевица около неговите постове.
Така неговите съобщения се оценявали, коментирали и стигали до множество ползватели на платформата, алгоритъмът на  Facebook ги лансирал и правил цената на рекламата по-ниска.
Това довело до факта, че Тръмп привличал към себе си по-голямо внимание за по-малко пари, съобщава изданието.
Съобщава се, че Клинтън на свой ред не е успяла да се сравни с Тръмп по популярност на съобщенията на платформата.
Във връзка с това, според думите на главния специалист по цифрови технологии към щаба на Тръмп Бред Парскейл, Клинтън е изхарчила за реклама в социалната мрежа 100 или дори 200 пъти повече от Тръмп.
Парскейл твърди, че средната цена за 1000 гледания често е струвала за Тръмп по-малко от един долар.
«Ето затова Тръмп беше идеалният кандидат за  Facebook», —цитира изданието думите на Парскейл.
Изданието отбелязва, че бившият директор на щаба на Клинтън по връзките с обществеността Дженифър Палмиери се е съгласила с твърдението на Парскейл, но по-късно е побързала да уточни, че е съгласна само с това, че Тръмп е бил идеалният кандидат за платформата.

Но бившият глава на рекламния отдел на компанията Ендрю Босуорт заяви, че цената на рекламата във Фейсбук зависи от аудиторията, към която е насочена. Затова тя е по-висока за крупните градове. Той е отхвърлил факта, че цената на рекламата може да бъде «дискриминационна», пише  El Mundo.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник:http://www.elmundo.es/tecnologia/2018/02/28/5a95410b22601d5c598b4651.html

Тагове: ; ; ; ;