Главата на Центъра за стратегически комуникации на НАТО в Рига Янис Сартс, предупреди Канада, че тя трябва да се пази от опити за намеса в планираните за 2019 година федерални избори от страна на Москва, съобщава  The Toronto Star.

Според Сартс, който миналата година говори в американския сенат, давайки показания за руската намеса в американските президентски избори през 2016 година, Кремъл може да предприеме подобни стъпки, за да дестабилизира Канада и «да разбие сплотеността»  на НАТО като цяло.

Както подчерта Сартс в интервюто си за една от канадските информационни агенции, Русия вече се била опитвала да се намеси в процеса на волеизлияние на избирателите в цяла поредица от западни държави, а Канада в този контекст «органично» се вписвала  в списъка на вероятните цели на Москва, се казва в материала.

Според изследователя, внасяйки разкол във вътрешнополитическата ситуация в тази страна, руският президент Владимир Путин ще може да демонстрира сила пред собствените си избиратели, показвайки, че «другите страни се страхуват от Русия».

По данни на  The Toronto Star, канадското правителство вече било предприело определени мерки за защита на предстоящите избори от посегателство отвън — в частност, държавният министър по демократичните институти Карин Голд е получила заповед за разработи мерки за защита на предизборната система на страната от намеса от стана на чуждестранни държави.

«Правителството на Канада продължава внимателно да проследява чуждестранните заплахи, в това число и такива, които могат да повлияят върху изборите през 2019 година, и усърдно се труди, за да гарантира, че канадците ще могат и в бъдеще да се доверяват на нашите демократични институции», цитира изданието прессекретаря Джордън Оуенс.

В статията се отбелязва, че отношенията между Русия и Канада в момента не са особено добри.

Канадските въоръжени сили извършват командването на бойната група на НАТО, дислоцирана в Латвия в рамките на усилията на алианса за «сдържането» на Москва в Източна Европа след анексията на Крим, подчертава авторът.

Кремъл внесе министъра на  външните работи на Канада Христа Фриланд в списъка на хората, на които им е забранено влизането в Русия, защото «тя писала за Путин, когато била журналистка преди заемането на министерския пост».

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник: https://www.thestar.com/news/world/2018/02/27/nato-researcher-warns-of-russian-interference-in-canadas-2019-federal-

Тагове: ; ;