Напрежението в отношенията между Русия и САЩ се проявиха на ново ниво — в уличните табели, пише  The Washington Post.
Депутатите и представителите на общинските власти във Вашингтон заедно с руски дисиденти присъстваха на откриването на пътния знак, на който участъкът от пътя до руското посолство вече е обозначен като  Boris Nemtsov Plaza (площад Борис Немцов).
Критиците на Русия в конгреса миналата година се опитаха да приемат закон, който би преименувал улицата до посолството на Русия в чест на Борис Немцов, но това не им се получи.
Така че те се обърнаха към общинските власти, които действаха бързо и одобриха закона за смяна на името.
Впрочем, Владимир Кара-Мурза, който бе приятел с Немцов, отбелязва, че не би било много голямо постижение, ако в негова чест биха нарекли улица.
На самата церемония имаше над десет телевизионни камери, отбелязва авторът.
А под този знак точно срещу входа на посолството бил спрял автомобил на спецслужбите на САЩ.
Изданието отбелязва, че това по-скоро е символична стъпка, защото адресите на жилищните домове на тази улица не са променени.
«Уличният знак точно срещу руското посолство ще послужи за вечно напомняне на Владимир Путин и тези, които го подкрепят, че не бива да се използва насилие, убийства и сплашване, за да бъде заставен да замълчи гласът на свободата», заяви американският сенатор Марко Рубио.
Американските чиновници обвиниха московските власти в това, че те използват «сталинистка тактика», за да изкоренят паметта за Немцов.
 Руските политици разкритикуваха преименуването на улицата и се замислят над отговора си.
Един депутат предложи да се преименува улицата, на която се намира американското посолство, в Северноамериканска задънена улица.
 Изданието припомня, че през 1984 година, когато този участък от улицата, където тогава се намирало посолството на СССР, бил преименуван в чест на Андрей Сахаров.
Превод и редакция: Петя Паликрушева
Източник: https://www.washingtonpost.com/local/dc-politics/street-signs-outside-russian-embassy-in-washington-now-honor-slain-dissident/2018/02/27/159de03e-1bdd-11e8-b2d9-08e748f892c0_story.html?utm_term=.948ffb0b32b5

Тагове: ; ; ; ;