Главата на Агенцията за национална сигурност (АНС) и Кибернетичното командване на САЩ, адмирал Майкъл Роджърс заяви по време на слушаният в сената, че прeзидентът Тръмп не му е предоставил пълномощия, за да пресече руските операции по намеса в изборите «там, откъдето те произлизат», съобщава сайтът на CNN.

Както се уточнява в материала, отговаряйки на въпроса на един от сенаторите за това, получил ли е той от президента чрез министъра на отбраната указание «да започне борба с руските кибератаки там, откъдето те действат», адмиралът е заявил, че подобни указания не е имало, отбелязвайки при това, че се опитва да направи всичко възможно в борбата с киберзаплахите в рамките на своите пълномощия.

Заедно с това Роджърс допуснал, че САЩ «са решили да не отговарят на отделните действия» от страна на Москва, независимо от това, че са знаели за тях, той отбеляза, че заради това Вашингтон не е успял да застави руските оперативни работници «да заплатят тази цена, който би стигнала, за да се постигне промяна в поведението им», се казва в статията.

Главата на АНС също уверил сенаторите, че САЩ «са достатъчно умни и силни», за да предотвратят руската намеса, но признал, че в това направление не се предприемат достатъчно мерки».

По данни на CNN, по време на слушанията Роджърс за пореден път е заявил, че както и преди счита Москва за «заплаха» за изборите за конгрес, които ще се проведат през 2018 година.

Както отбелязва CNN, неговата позиция съвпада с мнението на ръководителите на другите американски разузнавателни агенции и структури на националната сигурност.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник: https://edition.cnn.com/2018/02/27/politics/cybercom-rogers-trump-russian-cyber-threat/index.html

 

Тагове: ; ; ; ;