Така наречената сенатска Наблюдателна група на НАТО е възродена в Конгреса на САЩ от двама законодатели – сенаторите Джин Шахин (Демократ от щата Ню Хемпшир и Том Тилис (Републиканец от щата Северна Каролина). Мероприятието, посветено на възстъновяване на това обединение, създадено за първи път през 1997 г., се е състояло в сряда във Вашингтон, предава ТАСС.

„В действителност, това стана в резултат от заплахите от страна на Русия. Това е още една възможност за нас – тук в Сената – да демонстрираме нашата подкрепа за усилията за сдържане на Русия и това, че в Сената поддържаме НАТО“, заяви Шахин, чиито думи са цитирани от американското военно издание Defence News. При това тя не е пояснила пред журналистите, какво точно цели формирането на новата структура.

Според думите на законодателите, дейността на групата ще включва и контрол за спазването на задълженията на страните-членки на НАТО за усъвършенстване на отбранителните възможности на организацията и нейната контратерористична дейност. Изданието обръща внимание на това, че инициативата за създаване на Наблюдателната група на НАТО е получила поддръжка и от лидера на Републиканците в Сената Мич Макконъл, и от лидера на Демократическото малцинство Чък Шъмър. В състава на структурите ще влязат високопоставени членове на двете партии.

Отбелязвяа се, че на мероприятието, посветено на възстановяването на групата, са присъствали и върховният главнокомандващ на силите на Алианса в Европа американският генерал Къртис Скапароти, както и помощник държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия Уес Митчъл. Съгласно думите на последния, „сенатската Наблюдателна група на НАТО е важен инструмент за активизацията и укрепването на НАТО в толкова критично време“. „Под ръководството на Владимир Путин Русия демонстрира способност не просто да заплашва и посяга на НАТО, но и да сее хаос, дезинформация, както и да оказва пагубно влияние в самото сърце на западните общества“, е посочил дипломатът, Сега

Тагове: ; ;