Гинка Върбакова

Тази сутрин имах официална среща с премиера Бойко Борисов, на която се запознах с него и той с мен. Това каза на брифинг в МС Гинка Върбакова собственик на „Инерком България“ след среща премиера Бойко Борисов, финансовия министър Владислав Горанов и вицепремиера Томислав Дончев във връзка със сделката за продажбата на активите на ЧЕЗ-България, предаде Агенция „Фокус“.

„Обсъдихме обстановката, която се създаде със сключването на нашата сделка и притесненията, които изразяват всички. Водихме разговори за това, че премиерът желае да има пълен контрол върху сделката, която сключваме и върху компанията, която ще придобием“, заяви Върбакова. Тя посочи, че заминава за Чехия, за да може да разговаря с продавача и за възможностите, по които може да се случи това.

„Премиерът пожела пълен контрол, за да може да бъде гарантирана сигурността на крайните потребители. Това са вече разговори, които ще водим с ЧЕЗ с продавача“, уточни още Гинка Върбакова.

«Ако това ще успокои крайните потребители, склонна съм държавата да има участие в сделката. Склонна съм и да прехвърля договора, който имам, стига продавачът да бъде съгласен”, казва още Върбакова.

Заявихме ясна воля, че искаме да участваме в сделка за ЧЕЗ по един или друг начин. Това каза на същия брифинг в МС финансовият министър Владислав Горанов.

„Разговорите са на твърде предварителен етап. Заявихме ясна воля, че искаме да участваме в тази сделка по един или друг начин. Ако чешката страна, продавачите, се съгласят, държавата има възможността през една или друга форма – било през средства от бюджета или частно придобиване — през някоя от енергийните компании, да влезе подобна сделка“, обясни финансовият министър.

„Тук говорим за една сделка готвена извън държавата, с повече от година и поливна история между частни субекти. Включваме се на етап, в който има подписан договор за покупко-продажба, сами разбирате, че сме в деликтна ситуация да зависим от волята на две независими от влиянието на държавата частни субекти – в случая чешка компания и българска частна компания, която е извървявала своя път за сключване на подобна сделка.

Виждаме добрата воля от страна българското дружество да допусне държавата под една или друга форма в сделката. Уверявам ви, че в момента, в който имаме позицията на чешката страна веднага ще бъдете осведомени“, каза още Горанов.
На въпрос какъв дял може да има държавата, министър Горанов заяви: „Най-малко контролен дял“.

Сега

Тагове: ; ;