Главата на Стратегическото командване  (СТРАТКОМ) на Въоръжените сили на САЩ генерал Джон Хайтен заяви, че Русия — това е «единствената заплаха за съществуването» на неговата страна, съобщава  CNBC.
«Русия — това е най-значителната заплаха, защото понастоящем тя представлява единствената заплаха за съществуването на САЩ», отбеляза Хайтен.
Той добави, че Русия, Китай и Северна Корея представляват различни заплахи.
Относно темата за КНДР той заяви, че «корейският проблем» се различава от проблемите с Москва или Пекин.
Хайтен подчерта:
«Всичко, което правим по отношение на Корея, засяга Китай. Всичко, което правим по отношение на Китай, засяга Русия. Всичко, което правим по отношение на Русия, засяга всички останали».
«Бих искал да погледна на тях като на приятели или партньори, но когато става дума за оръжие, което явно е насочено срещу нас, то за мен, като военен офицер и командващ войските, няма друг избор. Длъжен съм да разбера, как да противодействаме на тези заплахи, разглеждам ги като заплахи», отбеляза главата на СТРАТКОМ.
 Според него опасността, която представлява Северна Корея, е уникална по рода си.
«Считам, че Корея — това е най-неопределената и в краткосрочна перспектива най-опасната заплаха, защото ние знаем точно, как тя ще се развие през тази година, — посочи Хайтен. — На полуострова в момента се наблюдават позитивни стъпки, но ние трябва да почакаме и да видим какво ще стане сега, след завършването на Олимпиадата».
Говорейки за Китай, главата на СТРАТКОМ отбеляза, че КНР е най-бързо развиващият се противник на САЩ.
«Никой в света не се развива по-бързо от Китай. Китай — това е  противник, който се развива по-бързо от всички.
Те по-бързо от всички се развиват в космическата сфера, в разработката на хиперзвуковите системи, те в болшинството категории изостават от САЩ, но се развиват дяволски бързо», подчерта Хайтен.
Превод и редакция: Петя Паликрушева
Източник: https://www.cnbc.com/2018/02/28/nuclear-commander-russia-is-only-existential-threat-to-us-right-

Тагове: ; ; ; ;