FT/Путин: «Всичко, което пречи на страната да се движи напред, трябва да бъде изхвърлено»

Дата на публикуване: 01 03 2018, 15:24


Съдейки по социологическите допитвания, Путин «постъпва напълно правилно, като не се затруднява с провеждането на активна предизборна кампания» преди предстоящите президентски избори: най-големите служби за изследване на общественото мнение предсказват, че той ще победи, събирайки до 70 % от гласовете на избирателите, пише британското издание  Financial Times.
Заедно с това днес «руският президент ще сподели пред страната какви са намерения му за Русия в следващия си мандат, ще се възползва от това чрез «своето послание до Федералното събрание, отложено с над повече от два месеца специално за изборите», се казва в материала.
Както подчертава авторът на статията, тема не е лесна, защото, «независимо от високия си рейтинг на президент, обикновените руснаци не са удовлетворени от живота си», а икономистите призовават Путин «да започне радикални реформи».
«Путин несъмнено поставя като главна тема на своето изказване икономиката и обещава промени, — твърди журналистът. — Неговият прессекретар миналата седмица обяви, че президентът ще направи послание пред представителите на двете палати на парламента, пред правителството и други високопоставени чиновници не в разкошната Георгиевска зала на Кремълския дворец, както обикновено, а в Манежа — бившата школа по езда за военните, използвана сега като изложбена зала. Причината за това е, че господин Путин планира да използва в речта си инфографика, която ще се проектира на екраните».
Между 2014 и 2016 години Русия попадна под «двоен удар»: значително понижаване цената на нефта, явяващ се като «хляб насъщен» за икономиката на страната, и западните санкции, въведени в отговор на «анексията» на Крим, както и «практически липсата на  приток на чуждестранни средства в руските компании, банки и правителството», припомня авторът.
В резултат икономиката на страната почти две години подред изпитваше затруднения, «лишавайки част от руската средна ласа от този огромен приход, от който тя тъкмо бе започнала да се възползва», констатира журналистът.
«Независимо от зловещите предсказания от страна на много западни политици и аналитици, колапсът на Русия така и не се случи».
Нещо повече, в отделни аспекти икономиката на страната успя да излезе от рецесията още по-силна  и по-стабилна, отколкото преди нея», признава авторът.
Санкциите заставиха руските банки и компании значително да занижат зависимостта си от външни заеми, а Централната банка на страната пусна рублата на «свободно плаване», с което се  сложи «край на системата, уязвима към колебания» — и след година на рязко увеличаване на инфлацията ръстът на потребителските цени се снижи до ниво 2 %, т.е. стана по-малко от времето преди кризата, се отбелязва в статията.
Миналият месец руският лидер заяви:
«Ние трябва да обезпечим такъв скок в развитието на страната по всички изброени от мен направления, да придадем такава динамика, за да може в бъдещите години в страната да няма трудности, дори при непредвидени обстоятелства, за да може набраното темпо, инерцията на движението да бъдат толкова мощни, че Русия постоянно да върви напред».
«Всичко, което пречи на държавата да се движи напред, трябва да бъде изчистено и изхвърлено», каза Путин.
Петя Паликрушева за News Front
Източник:https://www.ft.com/content/3aac3faa-1bb6-11e8-aaca-4574d7dabfb6

 

Тагове: ; ; ;ВАЖНО
Важно

Ядрена двигателна установка може да се разработи, аварията, случила се в Русия, може да е

Важно

Китай, който води търговска война със САЩ, получи силен удар. В неговия специален административен окръг

Важно

Полските власти традицонно провеждат антируска политика, но обикновените гражадни съвсем не винаги изразяват солидарност с

Важно

Авторът на израелското издание повтаря всички необосновани обвиния по адрес на Русия от страна на

Важно

Русия започва военни учения недалеко от бреговете на Норвегия. Това предизвиква безпокойство сред норвежците, защото

Важно

Изданието пише за инцидента със сближаването на изтребител на НАТО със самолета, в който е

България
статия

16 август 2019- Нюз Фронт. От втората половина на XVIII в. около стените на Троянския манастир,

статия

13 август 2019-Нюз Фронт. В България бяха обявени кандидатите и техните предложения за втората фаза на

статия

12 август 2019-Нюз Фронт. Министерството на отбраната преведе цялата сума от 1,2 милиарда долара съгласно международни

статия

8 август 2019-Нюз Фронт. На 6 август преди 74 години американката авиация за първи път в

Важно

6 август 2019-Нюз Фронт. Днес, 6 август, от 18:00 часа в деня на бомбардировката над Хирошима,

Важно

5 август 2019-Нюз Фронт. В дните от 24 до 28 юли в града-герой Севастопол се проведе

Русия
Видео

Сръбският министър на отбраната Александър Вулин посети завода за хеликоптери "Роствертол" в Ростов на Дон

статия

Депутатът от Върховната Рада Евгений Мураев се възхити на подвига на пилотите на Airbus A321

статия

Заради проекта АЕЦ "Белене" управляващите възнамеряват да откъснат 6000 декара от природния парк "Персина", обитаван от защитени

статия

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че сътрудничеството между Русия и Сърбия във военната

Важно

Ядрена двигателна установка може да се разработи, аварията, случила се в Русия, може да е

Важно

Полските власти традицонно провеждат антируска политика, но обикновените гражадни съвсем не винаги изразяват солидарност с