Когато опитната китайска туристка Меги Сюй в компанията на две свои приятелки за първи път пристигнала в Москва, руската столица й направила твърде приятно впечатление — наложило се момичетата да преживеят разбъркването на летището, дълго да търсят своя екскурзовод, а след това да стоят на гигантска опашка на път за хотел Ritz-Carlton, където те си били запазили стая, пише  South China Morning Post.
Независимо от това, когато гостите от Китай се разположили, те моментално били очаровани от «искрящите огънчета, блестящи по Твеска улица — московските Елисейски полета», се казва в материала от вестника.
«В тази студена зимна вечер в града цареше радостна атмосфера», споделя самата Меги за журналиста от  SCMP.
Сюй и приятелките й са представители на растящите в последните години редици на «богатите и щедри китайски пътешественици, търсещи алтернатива на вече извървените пътища по Париж, Ню Йорк, Лондон и Милано и насочили се сега към Москва и Санкт Петербург», пояснява авторът на материала.
Както отбелязва журналистът, тези руски центрове от известни време са претъпкани с подобни туристи от Китай, което отчасти е резултат от стартираната от правителството на страната съвместно с представителите на туристическата индустрия през 2014 година програма  China Friendly — проект, целящ привличане на китайски туристи чрез въвеждането на безвизов режим за туристически групи от Китай, подобряване качеството на услугите, включително набор на персонал, владеещ китайски, подобряване състоянието на хотелите и ресторантите, и, разбира се, разширяване на възможностите за шопинг, който паралелно стимулира падането на курса на рублата по отношение на юана.
Както подчертава кореспондентът на  SCMP, позовавайки се на градската администрация на Москва, още на следващата година след старта на програмата туристите от Китай са похарчили в руската столица от  $800 млн до $1 млрд, а през 2016-м — до $2 млрд.
В началото на тази година правителството на Русия, надявайки се да привлече повече пари от Китай, разшири безмитната търговия за туристи в редица знакови руски магазини.
Превод и редакция: Петя Паликрушева
Източник: http://www.scmp.com/lifestyle/fashion-luxury/article/2134088/how-russias-red-tourism-luring-wealthy-chinese-visitors

Тагове: ; ; ; ;