Северна Корея е доставила на сирийското правителство материали, които биха могли да бъдат използвани в производството на химически оръжия, пише в. «Ню Йорк таймс», цитиран от ДПА.
Керамични киселиноустойчиви плочки и клапани с термометри са сред материалите, доставени от Северна Корея, според цитирано от вестника съобщение на експертен екип, който следи дали се спазват санкциите, наложени от ООН върху Пхенян.
Поне 40 неоповестени официално доставки на потенциални компоненти за химически оръжия са били доставени от 2012 г. до 2017 г., въпреки че тези материали могат да бъдат използвани както за военни, така и за цивилни цели, посочва вестникът.
Осведомен източник от световната организация заяви, че това не са забранени материали от резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, предаде ТАСС. Споменатите в статията киселиноустойчиви плочки се използват масово, например в жилищното строителство в Китай, отбелязва агенцията.
По думите на източника в статията се съдържа несъответстваща на действителността информация, че експертите на ООН били уличили Русия и Китай в недостатъчно изпълнение на санкциите, касаещи сделките с нефт и въглища и доставките на луксозни стоки за Северна Корея.

БТА

Тагове: ;