САЩ блокират изработката на механизъм за контрол над изпълнението на конвенцията за забрана на биологичното оръжие и се стремят към създаването на структура за биобезопасност, която да се контролира само от американската страна.
Това по време на сесията на Конференцията по разоръжаване заяви външният министър на Русия Сергей Лавров.
«Не бива да се забравя за заплахата от биологичното оръжие, способно със смъртоносното си въздействие да задмине всички известни начини за унищожаването на човека.
Както и преди заради позицията на САЩ остава блокирано изработването на верификационен механизъм към Конвенцията за забрана на биологичното и токсичното оръжие», отбеляза той.
Министърът изрази надеждата, че САЩ «ще осъзнаят своята отговорност за излизане от този тупик».
Лавров обърна внимание на това, че американската страна «предпочита тази задънена улица, опитвайки се в същото време чрез натрапване на двустранни, не поддаващи се на конвенцията договорености с различни страни да създадат контролирана само от САЩ структура за биологична безопасност, която могат да манипулират».
По-рано Лавров отбеляза, че наличието на готови за употреба тактически ядрени въоръжения на САЩ в Европа представляват явна агресивна позиция.
Външният министър на Русия Сергей Лавров по време на речта си пред 37-та сесия на Съвета на ООН за правата на човека призова всички  страни да не делят терористите на «добри» и «лоши».
Лавров призвал не делить террористов на «хороших» и «плохих»

«Прави впечатление демонстративната неготовност на отделни членове на Съвета под предлог свобода на словото еднозначно да осъдят международният тероризъм във всички негови форми  и проявления.

Считаме за недопустимо да се делят терористите на добри и лоши, още повече, когато това се прави в зависимост от декларираните от екстремистите цели или източниците им на финансиране», каза главата на външнополитическото ведомство на Русия.

Лавров подчерта, че руската страна продължава да се бори с «порочната практика на подобни двойни стандарти».

«В това число ще оказваме съдействие на сирийската армия до окончателното изкореняване на терористичната заплаха», завърши дипломатът.

По-рано от МВнР на Русия отбелязаха, че действията на американската страна често създават сериозни пречки за пълното ликвидиране на терористите в Сирия.

 

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ;