Европейският съюз ще разгледа възможността за сваляне на някои санкции от Русия в случай на съществен прогрес при реализирането на Минските споразумения. Това заяви канцлерът на Австрия Себастиян Курц.
Канцлер Австрии назвал условия для снятия санкций ЕС с России

«Ако видим съществен прогрес в изпълнението на Минските споразумения, то ще разгледаме възможността за сваляне на някои санкции на ЕС», каза Курц.

Според него, Австрия има намерение да съдейства за регулирането на ситуацията в Украйна.

«Независимо от това, че подкрепяме санкциите на ЕС спрямо Русия, ние искаме да окажем помощ в търсенето на мирно решение на кризата в Украйна и около нея чрез изпълнение на Минските споразумения. В тази връзка трябва да създаден положителни стимули, както предложи бившият глава на МВнР на Германия Франк-Валтер Щайнмайер», добави канцлерът.

По-рано главата на МВнР на Германия Зигмар Габриел отбеляза, че ЕС може да започне поетапно да сваля санкциите от Русия, ако бъде реализирана идеята за въвеждане на мисия на ООН в Донбас.

В средата на януари Курц заяви, че счита за целесъобразна постепенната отмяна на санкциите по отношение на руската страна.

Москва нееднократно заявява, че Русия не е страна в конфликта в Украйна и е в качеството си на посредник при регулирането на така създалата се ситуация.

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ;