«ЦК на Комунистическата партия на Китай издигна предложение да се махне от Конституцията клаузата за това, че председателят и вицепредседателят на КНР могат да заемат длъжността си не повече от два мандата подред» — така звучи поредното комюнике на главната китайска новинарска агенция  Xinhua.

Но за тези, които «са провели целия си живот в опити да се разгадае тайната, която е политиката на китайския елит», тези думи имат историческо значение, пише Том Филипс за  The Guardian.

«Бомба. Не очаквах толкова открито провъзгласяване на новия режим… Считах, че той е решил да не прави това», коментира един от видните американски експерти по Китай Сюзън Ширк, работеща като втори помощник на държавния секретар в администрацията на Бил Клинтън.

«Той — това е 64-годишният китайски лидер Си Дзинпин, човек, който в близките 10 години, а може би и повече, ще оглавява втората в света икономика и една от най-големите съществуващи армии.

Според професора по международни отношения от Народния университет на Китай Ши Инхун, «това значи, че в продължение на дълго време в бъдеще Китай ще се движи в посока, съответстваща на мислите на Си, на неговия курс, на основополагащите принципи и на неговото лидерство».

Специализираният в делата на Китай журналист Бил Бишоп е уверен, че по такъв начин Си Дзинпин се превръща във версия «Путин-плюс» — само че, според него, китайският лидер «e много по-ефективен, влиятелен и, честно казано, по-амбициозен», отколкото руския му колега.

Си открито се позиционира като силен лидер, пише той.

«Без излишни съмнения мога да го нарека пожизнен диктатор», заявява Сюзън Ширк.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник: https://www.theguardian.com/world/2018/feb/26/xi-jinping-china-presidential-limit-scrap-dictator-fo

 

 

 

Тагове: ; ; ;