Общоизвестен факт е: днес САЩ заемат позицията на световен лидер, пише професорът от Института за международни отношения към Народния университет на Китай Цзин Цанжун в своята статия за  Global Times.

Американското лидерство се държи на четири опори: научно-техническите достижения, военната мощ, финансовите лостове и «меката сила».

Именно благодарение на последната влиянието на Америка е толкова силно, пише авторът.

Но в последно време властовият елит на САЩ все по-често се безпокои, защото в резултат на управлението на Тръмп «меката сила» на Америка става все по-слаба и по-слаба.

За това неотдавна писа дори самият създател на понятието «мека сила» Джозеф Най, който, позовавайки се на многобройните допитвания, отбеляза, че, откакто на власт на републиканците, светът започнал да се отнася към Америка с по-малко симпатии.

Според автора на статията, за това не бива да си вини само Тръмп. Загубата на «меката сила» не е едновременен процес.

Той е обусловен от това,че след студената война САЩ — както във външната, така и във вътрешната политика — извършили поредица от грешки, които нанесли сериозен удар по тяхната мека сила.

Отговорността за това лежи едновременно върху няколко президента, които управлявали след края на студената война, а също върху представителите на политическия елит като цяло.

По отношение външната политика основната грешка на Вашингтон била в това, че той неправилно интерпретирал своята «победа в студената война», твърди китайски аналитик.

Според него, САЩ наистина са спечелили в битката със СССР, но това се е случила заради вътрешните проблеми на Съветския Съюз, а не в резултат действията на Америка.

Вътрешните проблеми на СССР довели до разпада на страната, твърди авторът.

Независимо от това американският елит се самонаградил със заслугите за победата над СССР.

Вашингтон се възгордял и в своето високомерие започнал да се опитва да изтласква и притиска другите.

Особено видно било това по отношение на Русия, в която САЩ винаги са виждали «страната, която е изгубиал войната» — в това е и основният корен на противоречията между Москва и Вашингтон.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник: http://opinion.huanqiu.com/hqpl/2018-02/11621560.html

 

 

Тагове: ; ; ;