Много критици поставят под съмнение публикувания неотдавна ежегоден Обзор на състава и броя на ядрените сили на САЩ (NPR) по отношение на Русия.

Според техните твърдения, авторите на NPR неправилно оценява руската доктрина, а във връзка с това Обзорът е излишно провокативен в своя призив към спешна модернизация на ядрените сили на САЩ.

По-внимателният поглед върху редица факти и върху поведението на Москва в последно време, обаче, показват обратното.

Разбира се, може да се спори, какво се съдържа във формулировката на ядрената стратегия на Русия — «eскалация в името на деескалацията».

С други думи, предполага ли тя използването на ядрено оръжие за нанасянето на първи удар във войната срещу превъзхождащите сили на противника, за да застави НАТО и САЩ да седнат на масата на преговорите, доколкото тези врагове се страхуват от ядрената война повече, отколкото самата Русия?

Ако обърнем специално внимание върху действията на Русия, ще стане ясно, че тази стратегия е малко по-голяма и се заключава в целенасочената демонстрация на ядрения потенциал във всеки стадий на която и да е криза с цел контрол над процесите на ескалация в процеса на развитие на тази криза.

Всъщност същността на тази стратегия е в това, да се попречи на силовия отговор на Запада на опитите на Русия да го постави пред свършен факт.

Второ, макар и да е справедливо, че риторически Русия отделя първостепенно внимание на неядрените средства за сдържане, характерът на нейните военни покупки показва явния приоритет на ядреното въоръжаване.

Това се отнася за покупките за 2013-2020  години, както и за неотдавна публикувания нов план за  2018-2027 година.

Понастоящем Русия работи по над 20 производствени линии за ядрени въоръжения с малък, среден и голям радиус на действие, които трябва да притежават възможността да се адаптират към всички варианти за развитие на събитията и към всички задачи, т.е. могат да бъдат снабдени със заряди, както с малка мощност, така и с голяма.

Източници от Пентагона съобщават, че към 2026 година Москва вече може да има до 8 000 бойни глави, адаптирани към различни непредвидими обстоятелства.

Настоящите програми включват в себе си както модернизацията на съществуващия арсенал от въоръжение, така и създаването на нови, такива като хиперзвукови ракети, а също средства за противопотенциален удар, които ще бъдат прицелени не върху военните, а върху гражданските обекти, като например ядрените торпеда «Статус-6».

Трето, Москва разполажи ядрени ракети «Искандер» в Калининград, който представлява форпоста й в Балтика.

Фактически това означава, че всеки военен сценарий в балтийския регион много скоро ще премине в ядрена фаза и Русия е готова да нанесе първи удар.

Нейните аналитици също изследват възможностите за нанасяне на изпреварващ ядрен удар и неговите вероятни последствия.

Москва разположи въоръжение, което може да носи ядрени заряди, в Крим. Тя провежда постоянно учения, в чийто сценарий има употребата както на обикновени, така и на ядрени въоръжения.

В ядрената доктрина на Русия се казва, че ядреното оръжие ще се използва само в случай, «когато под заплаха се намира съществуването на държавата».

Тези, които предпочитат да считат, че американците трябва да предприемат едностранно разоръжаване или да проявяват сдържаност по отношение на ядрените държави, могат да получат морално удовлетворение от провъзгласяването на отказ от употребата на сила.

За съжаление за САЩ, които са крайъгълният камък за всяка надежда за световния ред, такъв отказ е разкош, който Америка и нейните съюзници не могат да си позволят.

Автор: Стивън Бланк –старши научен сътрудник от Съвета за външна политика на САЩ, специалист по геополитика и геостратегия на бившия СССР, Русия и Евразия, в миналото  професор от катедрата по изследванията на националната сигурност и международното положение към военния колеж към армията на САЩ.

 

 

Тагове: ; ; ;