Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви вчера, че Сърбия трябва да реши спора с Косово, преди да може да влезе в ЕС, предаде Асошиейтед прес.
След среща със сръбския президент Александър Вучич Юнкер заяви, че Сърбия е на прав път, но ЕС не може да приеме страна с нерешени териториални спорове.

«Сърбия вече е изминала впечатляваща част от пътя си» към ЕС, но има «редица проблеми, които все още не са решени», каза Юнкер. Той даде примери с нуждата от съдебна реформа и по-добро спазване на върховенството на закона.

Вучич заяви, че призовава към компромис с Косово, чиято декларация за независимост от 2008 г. Белград не признава.

«Трябва ни компромис, иначе ще продължим да живеем в миналото», каза Вучич.

Юнкер каза, че ЕС иска правно обвързващо споразумение между Сърбия и Косово, но съдържанието на документа зависи от тези две страни. ЕС помага в преговорите за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина.

Юнкер е на посещение в Сърбия като част от обиколка в страни от Западните Балкани, които желаят да се присъединят към ЕС в момент, когато Русия се стреми да засили влиянието си в региона, особено в Сърбия. Посещението му идва, след като ЕС изготви нова стратегия за разширяване, в която се предвижда възможността Сърбия и Черна гора да станат новите членки на ЕС през 2025 г., отбелязва АП.
Юнкер вече посети Македония и Албания. След Сърбия той ще направи визити в Черна гора, Косово и Босна. Обиколката му ще завърши с участие в среща на върха на ЕС с регионални лидери в София на 1 март.

БТА

Тагове: ; ; ; ;