Пентагонът твърди, че въоръженият сблъсък в Сирия, в резултат на който уж са загинали неизвестен брой руски наемници, е бил акт на самоотбрана от страна на американските военни. Фактически Пентагонът и до днес не знае с каква цел е бил нанесен ответният удар на 7 февруари.

«Нашите удари бяха акт на самоотбрана, — заяви прессекретарят на Пентагона Дана Уайт. — Ние заявихме за това с цялата яснота по въпроса. Видяхме, че групата се движи в наша посока. И до днес не знаем — нямам намерение да изказвам догадки- какви са били намеренията или съставът на тази група».

Белият дом нееднократно заявява, че САЩ ще направят всичко възможно, за да не попаднат руски сили под кръстосан огън в Сирия.

«Не мога да ви кажа, че сме използвали нашата специална телефонна линия за предотвратяване на непреднамерените сблъсъци, както преди нанасянето на удара, така и по време, а и след него, — заяви Уайт.

— Ние получихме уверения, че  никакви руснаци не е имало там. Други подробности нямам в момента…Това беше чиста самоотбрана», каза Уайт.

Твърденията на Пентагона противоречат на неотдавнашното съобщение на агенция  Bloomberg, в което се казва, че Белият дом се опитва да представи неотдавнашната битка като пример за твърдата позиция на администрацията на Тръмп по отношение на Русия.

Източник съобщил на Bloomberg, че «администрацията на Тръмп разглежда ситуацията с гибелта на 7 февруари на руските наемници в сраженията със силите, действащи с подкрепата на САЩ, като доказателство за твърдата позиция на президента спрямо Кремъл».

Според сътрудника от Научно-изследователския център за анализ на военно-морските проблеми Майкъл Кофман, «убитите наемници от Русия едва ли са повече от 10-12 човека».

News Front

 

 

Тагове: ; ; ;