Руската армия съобщи, че сирийското правителство е подготвило хуманитарен коридор за изход от контролираното от бунтовници предградие на Дамаск Източна Гута, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС.
Генерал-майор Юрий Евтушенко съобщи, че сирийските правителствени сили ще спазват дневните прекратявания на огъня от 9,00 ч. до 14,00 ч. местно време. Той посочи, че сирийските власти са подготвили хуманитарен коридор за цивилни и ще бъдат разпространени листовки с конкретни подробности за евакуацията.

Евтушенко заяви, че бойци, свързани с Ал Каида, и някои други бунтовнически групи в Източна Гута не позволяват на цивилните да се евакуират и ги използват като «щитове», докато продължават да обстрелват Дамаск.

Новината за всекидневното хуманитарно прекратяване на огъня дойде два дни след като Съветът за сигурност на ООН одобри единодушно резолюция, в която се настоява за 30-дневно примирие в Сирия, отбелязва АП.
Британският заместник-посланик в ООН Джонатан Алън заяви, че руската заповед за петчасова хуманитарна пауза не е «изпълнение» или «прилагане» на резолюцията, за която гласува и Русия.
Говорителка на ООН в Дамаск съобщи за Ройтерс, че през последните 48 часа при военни операции в Източна Гута са загинали най-малко 30 души, включително жени и деца. Говорителката Линда Том каза, че екипът на ООН е готов да изпрати хуманитарни конвои в Източна Гута веднага щом условията позволят, както и да осъществи стотици медицински евакуации.

БТА

Тагове: ; ; ;