Русия наложи вчера вето на резолюция на Съвета за сигурност на ООН, която съдържаше обвинения по адрес на Иран за незаконни оръжейни доставки за бунтовниците хуси в Йемен. Веднага след това Съветът за сигурност на ООН прие единодушно руски вариант на документа, предадоха световните агенции.
Първата резолюция бе предложена от Великобритания и за нея гласуваха 11 държави, две се обявиха против, а две се въздържаха.
И двата текста предвиждат удължаване на оръжейното ембарго и други санкции до 26 февруари 2019 г. Пълномощията на групата експерти, които следят за изпълнението на санкциите, бяха удължени до 28 март 2019 г. В британския вариант обаче се съдържаха обвинения по адрес на Иран, подозиран от западните държави в незаконни доставки на оръжие за бунтовниците хуси.

В последния доклад на групата експерти на ООН за Йемен се съдържаха изводи, че Иран е съпричастен към нарушаване на оръжейното ембарго. Експертите бяха анализирали фрагменти от балистична ракета, изстреляна от йеменските бунтовници срещу Рияд през ноември м.г., както и на друго оръжие и оборудване, което е на разположение на американската страна. Специалистите от ООН стигнаха до извода, че оръжието е било внесено в Йемен след налагането на оръжейно ембарго за страната през 2015 г. Според експертите Иран не е взел необходимите мерки, за да предотврати преки или косвени доставки, продажба или предаване на военно оборудване и технологии. В доклада се подчертаваше, че Техеран не е предоставил обяснения как оръжието може да е попаднало в Йемен.

Според информация от дипломати на среща, посветена на Йемен в Съвета за сигурност на ООН в края на януари, Русия и Китай са изразили скептично отношение към изводите в доклада на експертите. Според Москва и Пекин не е имало никакви гаранции, че изучаваното от тях въоръжение е било в действителност на бунтовниците в Йемен, пояснява ТАСС.

БТА

Тагове: ; ; ;