Неонацистки организации избуяват във Великобритания

Великобритания е изправена пред нова и значителна заплаха от организиран крайнодесен тероризъм, предупреди Марк Роули, командващ звеното за борба с тероризма към Скотланд ярд, съобщава агенция Ройтерс.
Роули разкри, че полицията е осуетила миналата година четири заговора на крайнодесни екстремисти.
Миналата година във Великобритания бяха извършени пет смъртоносни нападения, като при едно от тях мъж връхлетя с ван върху хора, излизащи от джамия в Лондон. Той бил развил омраза към мюсюлманите от крайнодесни публикации в интернет.

Предишната година почитател на нацизма уби депутатката Джо Кокс една седмица преди референдума за Брекзит. След това Великобритания забрани за първи път от 40-те години на ХХ век неонацистката организация «Национално действие» и още две групи.

«От 18 месеца в Обединеното кралство имаме местна, неонацистка терористична организация, вярваща в превъзходството на бялата раса, която има същите цели, като всяка друга терористична организация, ангажирана с насилие», каза Роули.

«Това трябва да тревожи всички нас», допълни той.
След първите нападения през март 2017 г. Марк Роули каза, че полицията е осуетила 10 ислямистки конспирации и четири заговора на крайнодесни екстремисти.

За да покаже мащаба на заплахата, пред която е изправена Великобритания, той разкри, че в момента се водят 600 разследвания за тероризъм с над 3000 заподозрени.
През последните три години арестите за тероризъм са се удвоили, а в същия период около 2000 души са били включени в правителствената програма за противодействие на радикализацията. По думите му една трета от тях са били крайнодесни.

Марк Роули, който следващия месец ще се оттегли от поста в Скотланд Ярд, който заема от 2014 г., каза, че ислямистките и крайнодесните екстремисти са токсична комбинация, която се подхранва взаимно и преследва едни и същи цели за разделение, страх и омраза.

Той каза, че е важно Великобритания да сключи споразумение с ЕС, когато напусне блока през 2019 г., за да не пострадат отношенията с европейските колеги.

«Каквото и да е споразумението, ние се нуждаем от нещо, което да осигурява поне добрата платформа за сътрудничество, която имаме днес», коментира служителят на Скотланд Ярд.

БТА

Коментари:

Зареждане ...