КОНЦЕПЦИЯТА «ЗАБРАНЕНА ЗОНА»

Западната концепция  А2/АD (anti-access and area denial), т.е. забрана за достъп на силите на противника до пространствена област с помощта на комплекс от различни въоръжения, е доста странна.

Както и хибридната война, А2/АD е измислица на Запада.

При това на обвинението за воденето на хибридна война Русия отговори незабавно огледално на Запада .

Що се отнася до  А2/АD, то Западът приписва използването на дадената концепция именно на Русия, в по-малка степен на Китай и Иран.

От гледна точка на западните военни и граждански аналитици, Русия в рамките на А2/АD създава някакви специални зони, в които силите на НАТО не могат да проникнат: в зоните има голям брой ОТРК «Искандери», брегови ПКРК «Бастион», ЗРС ЗРС С-300ПМ и С-400, различни средства за радиоелектронна борба.

Западът счита, че подобни зони на първо място са разположение в Крим, Калининградска област, в района на Мурманск-Североморск и руските бази в северозападна Сирия.

Също към зоните  А2/АD Западът отнася двете столици, Петропавловск-Камчатски район, Владивосток-Находка, редица райони в Арктика, а понякога дори Новорусийск и Новосибирск.

Очевидно тази концепция е чисто отбранителна.

Във връзка с това натовските аналитици трябваше да обяснят на самите себе си най-напред, какво е лошото в тази концепция.

Вместо това те обясниха, че нещото, което е извършила Русия, ще й помогне да става автор на нови и нови агресии.

Агресията от страна на Русия вече се счита от Запада за аксиома.

И не подлежи съответно на обсъждане, т.е. на доказване.

Друга аксиома е, че първите жертви на «кръвожадната Русия» ще бъдат страните от Балтика.

Освен това, Русия буквално ще завземе и шведския остров Готланд в Балтийско море.

Още една аксиома.

Защо й е нужен на Москва този остров? Никой нито знае, нито казва.

Просто, според Запада, Москва изпитва историческа любов да бъде агресивна — нещо подобно трябва явно да се втълпи в умовете на хората по Земята.

Или може би, че създаването на поредната зона  А2/АD е някакъв вид руска народна забава.

Руснаците явно така си се забавляват, понеже са нещо като скрити «вампири» — създадат си така, за кеф, военни базички…

Друго налудничаво обяснение е, че това се прави, за да се обезпечи работа на газопровода «Северен поток-2» и «1».

Втори номер още не е построен, но …няма нищо.

Аксиома.

Значи излиза, че Русия ей сега след малко и ще завземе три държави едновременно — страните от Балтика, които са членове на НАТО и ЕС, а като бонус за «вампирите» в Кремъл ще бъде заграбено и парче от Швеция, също член на ЕС и близък съюзник на НАТО.

И защо така?

За да продава газ на другите членове на НАТО и ЕС — това е обяснението.

Целият този немвеняем словесен цирк напълно сериозно се обявява от най-високи трибуни, обсъжда се в западните медии от хора с научни степени и генералски звания.

Очевидно луди хора втълпяват в главите на нормални безумия.

Ще отбележим само едно на пръв поглед напълно логично действие от древни времена: в продължение на цялата история на човечеството и до момента всяка страна преди, по време и след война се занимава точно с това — опитва се е да забрани на противника достъп до каквито и да са територии, а най-вече до критично важните за държавата обекти.

Ако някой счита това за нещо ново, за нещо извънредно, за нещо уж плашещо, значи този някой или е крайно луд, или тенденциозно промива мозъци, а може би е болен от тежка параноя.

Защото не е трудно да се забележи, че руските зони  А2/АD (по-точно това, което е обявено за такива зони) — това са военно-морски бази на руския ВМФ.

Разбира се, че те изискват засилена отбрана от страна на морето, сушата и от въздуха — така е било откак свят светува, както се казва.

Такава обрана няма само, когато НЯМА ДЪРЖАВА.

Да не забравяме, че Русия има голям и достатъчно печален вековен опит, от средата на 19 век до средата на 20 век — обсадата на руски военно-морски бази и атаки над тях от страна на морето, а след това и от въздуха: двете отбрани на Севастопол, нахлуването на англо-френската ескадра върху Петропавловск-Камчатский, отбраната на Порт Артур, блокадата на Ленинград и масираните атаки на луфтвафе върху Кронщадт.

Втората световна война даде допълнителен чуждестранен опит, имайки предвид много ефективните атаки на авиацията срещу военно-морски бази — англичаните срещу Таранто, японците срещу Пърл Харбър…

Всяка страна още в мирно време създава групировка войски, особено ПВО, за отбрана на столиците и големите градове, промишлените и научните центрове.

Интересно, бил ли е Лондон по време на Втората световна война с неговата мощна ПВО зона  А2/АD?

И била ли е такава зона в същите години Малта?

News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;