Независимо от това, че не толкова отдавна Турция и САЩ се договориха да разширят диалога и да оправят дипломатическите си отношения, САЩ призоваха Турция да преразгледа решението си да закупи от Русия зенитната ракетна система С-400, заплашвайки страната със санкции, съобщава  Daily Sabah.

Изданието отбелязва, че, според американски чиновник, чието име не се назовава, в САЩ разбират желанието на Турция да укрепи своята противовъздушна отбрана, но са разтревожени от това, че Турция е сключила сделка за доставката на въоръжение от Русия.
«Тази придобивка може да има негативни последици за оперативната съвместимост с НАТО, а в рамките на неотдавна приетия от конгреса закон тя може да доведе до въвеждането на санкции срещу Турция.
Ние искаме да помогнем на Турция да намери най-добрата алтернатива за удовлетворяване на нейните потребности от ПВО», цитира изданието думите на чиновника.
От Турция твърдят, че страната се е обръщала към своите съюзници от НАТО с молби за закупуването на системи за ПВО, но нейните потребности останали неудовлетворени, което принудило страната да се обърне към Русия.
Изданието припомня, че новият закон, според който в санкционния списък попадат руски компании, продаващи системите С-400, създава вероятността, че американските санкции могат да засегнат и Турция.
При това в Анкара изключват възможността, че против страната ще бъдат въведени преки санкции.
По време на неотдавнашната съвместна пресконференция след срещата между министрите на външните работи на САЩ и Турция в Анкара Рекс Тилърсън заяви, че група експерти внимателно ще проучат въпроса за налагането на санкции срещу Турция, подчертавайки, че тези действия са насочени срещу Русия и не целят причиняването на вреда на съюзниците на САЩ.
 Неговият турски колега Мевлют Чавушоглу подчертал острата потребност на Турция от системи на ПВО, а също това, че страната се е наложило да търси алтернативи за удовлетворяването й, добавяйки, че Турция няма проблеми в отношенията си със съюзниците.
Изданието припомня, че с цел отстраняване на растящата потребност в сферата на сигурността през декември миналата година Турция е подписала с Русия споразумение на сума  $2,5 млрд за закупуването на С-400 — най-съвременните зенитно-ракетни системи с голям радиус на действие.
Отбелязва се, че това ще съдейства за получаването от Турция на технологии, които биха помогнали на страната да изгради собствени системи за ПРО.
Системата С-400, приета на въоръжение през 2007 година, представлява ново поколение руски ракетни системи.

Преди това Русия е продала С-400 на Китай и Индия, предаде Daily Sabah.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник: https://www.dailysabah.com/diplomacy/2018/02/26/us-shows-sanctions-card-for-s-400-turkey-indifferent

Тагове: ; ; ; ;