Гинка Върбакова

Сделката за продажбата на най-голямото електроразпределително предприятие у нас — ЧЕЗ, потъва във все повече странности, а управляващите правят отчаяни опити да се разграничат от скандала. След като в четвъртък стана ясно, че неизвестната малка фирма «Инерком» е обявена за купувач на милионния бизнес на ЧЕЗ, министърът на енергетиката Теменужка Петкова подаде оставка заради близкото си приятелство със собственичката на купувача — Гинка Върбакова.

В единствено изявление пред БТА — интервю, което приличаше на пиар съобщение, Върбакова разясни, че сделката за около 320 млн. евро ще бъде финансирана от «международна банка с висок кредитен рейтинг». Всъщност цената ще набъбне, тъй като ЧЕЗ работи по инвестиционна програма, която всяка година защитава пред Комисията за енергийно и водно регулиране. От изпълнението й зависи и по какъв начин ще се променят цените на тока за всяка регулаторна година.

Според експерти цената за покупката на ЕРП-то ще бъде доста по-висока от 320 млн. евро. Причината е, че ЧЕЗ има инвестиционен заем от 116 млн. евро от Европейската банка за възстановяване и развитие. Неофициално се твърди, че в договора на компанията с ЕБВР има клауза, че ако ЧЕЗ продаде бизнеса си в България на инвеститор, който не е стратегически, то заемът ще стане предсрочно изискуем. Засега не се коментира, че ЧЕЗ съди България пред международен арбитражен съд за вреди, нанесени от държавата. Точна сума не е обявявана, но става дума за стотици милиони евро. Дали този иск е част от преговорите около сделката, не е ясно.

В събота в официално прессъобщение Министерският съвет се разграничи от продажбата и обяви, че «правителството няма отношение по сделката между двете частни компании». Въпреки това премиерът Бойко Борисов е възложил в събота на ДАНС и НАП да направят проверка на сделката, както и на самия купувач — създадената в края на миналата година «Инерком България». В проверката ще се включат и две комисии — за енергийно и водно регулиране и за финансов надзор.

Вчера Борисов продължи темата на зимния университет на младежката организация на ГЕРБ в Сандански. «Сделката за ЧЕЗ се извършва в Чехия. Така както сделката с Нова телевизия, за равностойни суми. Тя се продаде за 185 млн. евра, умножено по две — 370 млн. лв. По тази логика ние що не си я одържавихме, да си имаме още една държавна телевизия. И някой разбра ли от нас кога и къде се продаде? Същото е и с ЧЕЗ», описа ситуацията той, като оплете евро и левове.

От БСП заявиха, че ще поискат среща с чешкия посланик, на който ще бъдат връчени документи за чешкото правителство. «Искаме истината дали държавата ни е ангажирана, както и една банка във финансирането й в частен интерес очевидно», заяви лидерът на левицата Корнелия Нинова. От партията се интересуват дали при посещението на чешкия премиер Андрей Бабиш у нас през януари той и Борисов са разговаряли за сделката. «Поемал ли е нашият министър-председател ангажименти от страна на България и българското правителство», попита Нинова. Според нея «нещата» водят към Борисов, там «е и главният бушон, не е надолу вече към малките бушончета».

ДИСТАНЦИРАНЕ

По повод на намеците на БСП за финансирането на сделката от Българската банка за развитие заявиха, че банката не е одобрявала кредитиране и не е издавала банкова гаранция в сделката по продажбата на активите на ЧЕЗ и покупката им от страна на «Инерком». На спешна пресконференция в централата на ГЕРБ вчера депутатът Делян Добрев, шеф на енергийната комисия, заяви, че твърденията за участието на ББР са лъжа, и се възмути от твърденията на БСП. За нас е необяснимо защо се пускат такива плоски лъжи, каза Добрев. В петък сутринта той каза пред Нова тв, че е приел новината за сделката като фалшива. Другият защитник на Борисов Антон Тодоров заяви на същата пресконференция, че «Гинка ще каже откъде са парите за ЧЕЗ, когато Корнелия Нинова каже откъде е взела пари, за да участва в приватизацията».

КАНДИДАТИ

Макар засега най-спряганият вероятен заместник на Теменужка Петкова да е нейният заместник — Жечо Станков, коментарите по темата не спират. Вчера лидерът на партия «Атака» Волен Сидеров заяви, че ако ГЕРБ му се довери, той може да намери човек за поста.

«Не бих подкрепил единствено кандидатура на Делян Добрев. Аз се чудя каква е тази негова амбиция да е в парламента?», заяви той пред «България он еър». Ако няма големи трусове, няма причина правителството да не изкара пълен мандат, изтъкна той.

Румяна Гочева

Сега

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;