Научният сътрудник към  Carnegie Mellon Дов Левин преброил броя на тайните и открити операции по оказване на влияние върху резултата от изборите в чужди държави от страна на САЩ.

Той открил, че от 1946 до 2000 година САЩ са извършили 81 операции.

«Не оправдавам това, което извършиха руснаците през 2016 година. Путин не трябваше да се намесва по такъв начин. Но тези методи, които те използваха, са просто цифрова версия на методите, които САЩ използваха в продължение на десетилетия — взлом на кабинети в щаб-квартири на партии, вербуване на хора, внедряване на информатори, извличане на секретна информация и предаването й на САЩ, лъжлива информация в СМИ…».

Основите, подобни на намеса били заложени в Италия, където през 1940-те години до 1960-те години САЩ са подкретяли НЕКОМУНИСТИЧЕСКИ кандидати.

«Ние изпращахме куфари с пари на определени политици, за да покрием разходите им», споделя в интервю през 1996 година бившият офицер от ЦРУ Марк Уайт.

Скритата пропаганда също служила за една от основите на подобна намеса. Ричард Бисел, който ръководил дейността на агенцията в края на 1950-те години и началото на 1960-те, пише в своята автобиография за «контрола над вестниците и радиостанциите, което позволявало да се обезпечи желаемият резултат от изборите».

В неотдавна разсекретения доклад за операциите на ЦРУ в Чили в периода на изборите през 1964 година се говори за «трудната работа», която агенцията е извършила, предавайки «крупни суми пари» на нужния кандидат и представяйки го за «мъдър, искрен и благороден политик», докато опонентът бил представен в медиите като «безскрупулен мошеник».

Сътрудниците на ЦРУ споделят, че в края на 1980-те години броят на фалшивите новини в чуждестранната преса надвишавали 70-80 на ден.

В периода на изборите в Никарагуа пред 1990 години ЦРУ е излъчвало репортажи за корупцията на лявото правителство на сандинистите.

Тогава опозицията победила.

С времето все повече американски операции започнали да се извършват не тайно и не от ЦРУ, а открито от Държавния департамент.

В периода на изборите през 2000 година в Сърбия САЩ финансирали успешната кампания, насочена срещу Слободан Милошевич.

Винс Хоутън, когато тогава служил в армията на САЩ на Балканите и тясно си сътрудничил с разузнавателните агенции, казва, че е видял намесата на Америка във всичко.

«Ясно давахме да се разбере, че няма да позволим на Милошевич да остане на власт», казва Хоутън, който по-късно става историк в Музея на международния шпионаж, пише  New York Times.

«САЩ откровено са се намесвали в изборите в Русия минимум един път.

Американците се страхуваха, че Борис Елцин може да загуби изборите през 1996 година от своя комунистически съперник, във връзка с което Бил Клинтън се разпореди да се проведе операция, за да се помогне на Елцин.

Америка направи така, че МВФ предостави на Русия кредит в размер на 10 милиарда долара само четири месеца преди изборите.

САЩ изпратиха в помощ на Елцин група от политически консултанти…»

News Front

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;