В интервю за швейцарското издание  Le Temps съоснователят на международната организация «Лекари без граници» Рони Браумън споделя мнението си за международните интервенции в зоната на конфликтите.

Както се твърди в последната му книга «Хуманитарните войни? Лъжа и дезинформация», засилвайки т.нар. хуманитарни интервенции в Сомалия, Либия или Косово, Западът е използвал лъжата и пропагандата за постигане на собствените си цели.

Интервенцията може да се увенчае с успех на неголяма територия, при условие на ограничени политически цели, които тя преследва — към подобни случаи могат да се отнесат конфликтите в Източен Тимур, Сиера Леоне и отчасти Косово.

Но във всички тези случаи за успеха е съдействала предложената реална алтернатива — т.е. надеждна и призната от обществото власт.

Но, «когато става дума за обширни територии, интервенцията, чиято цел е установяването на някакъв абстрактен политически ред, не може да сработи», уверен е Брауман.

Според него, именно този урок трябва да се извлече от нахлуването на Запада в Ирак, Либия и Сомалия.

За да се разглежда въпросът за международната интервенция, трябва да се спазят две условия, счита Брауман.

Първото — всички други вероятни опити да се постигане на мир трябва вече да са изпробвани.

Второ — войната трябва да има обосновани шансове за успех.

«Но, ако вземем случая с Либия, войната бе избрана в качеството й на първо средство, а след това по някакъв начин бяха измислени причините, които да я оправдаят», счита авторът.

Относно войната в Сирия и в други арабски страни Брауман е убеден, че по-доброто, което е можел да направи Западът, е да позволи на арабските революции да се извършат самостоятелно.

«Да се казва, че арабите са наши по-малки братя и те трябва да се водят за ръка по пътя на еманципацията, това означава арабите да бъдат унижени», уверен е общественият деец.

Днес, когато сирийският конфликт от опити за силов преврат се превърна в пълноценна война, Брауман счита за нужно да се заложи на Русия за неговото разрешаване, защото «това е единствената външна държава, взела инициативата в свои ръце’, макар нейните действия в Алепо и Гута «да дават да се разбере в какво ще се излеят в бъдеще ненавистта и злобата».

«Принудени сме да признаем, че по отношение на Сирия ще изпитане определен вид интелектуална обърканост.

Но, както твърди Юбер Вердин — бившият глава на френското МВнР — ние, представителите на Запада, трябва да си даваме сметка, че вече нямаме възможност да установяваме политически строй по свое желание», завършва Брауман.
Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник: https://www.letemps.ch/monde/rony-brauman-ne-fallait-se-meler-revolutions-arabes

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;