По данни на организацията  Economic Intelligence Unit, международните отношения между Русия и останалия свят сега «са по-малко стабилни и предсказуеми, отколкото в периода на студената война», съобщава  CNBC.
 
«Русия може да стане един от най-крупните «черни лебеди» на политическия риск през 2018 година, — отбелязва водещият специалист по Русия в  Economic Intelligence Unit Агата Демаре. — Международната ситуация в момента е по-малко стабилна и предсказуема, отколкото във времето на студената война».
Под ръководството на Путин от 1999 година Русия зави себе като възраждаща се свръхдържава с политическо и икономическо влияние.
Европа, Китай и САЩ внимателно наблюдават Русия, опитвайки се да намерят нещо, което да им подскаже, в какво направление върви нейната външна политика.
Както твърди CNBC, стремежът на Русия да заяви за себе си и нейните провокативни действия, засилващи се в последните години, са разтревожили нейните европейски съседи, а също Запада.
В частност, присъединяването на Крим към Русия през 2014 година и ролята на Русия в конфликта в източна Украйна са предизвикали международен протест и са довели до икономически санкции, които все още са в сила.
Понастоящем Русия е в центъра на скандала, свързан с предполагаемата намеса в политическата система на САЩ.
Миналата седмица бе предявено обвинение срещу 13 руски граждани и няколко организации.
Русия не признава своята съпричастност.
Според Демаре, Русия «е значително по-непресказуема сега, когато тя все повече и повече става уверена в себе си», отбелязва CNBC.
«Ако Русия почувства агресия, ще започне да счита, че нейните национални интереси са заплашени, или започне да предчувства революция, подобна на тази, която се случи в Украйна, реакцията на Русия може да се окаже непрадсказуема, бърза и широкомащабна», отбелязва Демаре.
 
«Русия може да започне по-често да използва тактиката на хибридната война с провеждането на кибератаки и пропагандни операции, за да спре процесите, които, според нея, ще носят пряк риск за нейните интереси», добавя специалистът.
 Според нея, във външнополитическите действия на Русия, както изглежда, според автора, има две противоречиви задачи: «да възпрепятства влизането на всяка страна от нейната пряка сфера на влияние в западните институти — ЕС или НАТО, а също да утвърди и укрепи своите позиции на международната арена».
Аналитикът от Economic Intelligence Unit Максимилиан Ламбертсън споделя пред  CNBC, че международната дейност на Русия в последните десетилетия е трудно да се предскаже, аналитиците често с всички сили се опитвали «да разшифроват мотивите» на Кремъл.
 «Войната на Русия с Грузия, анексията на Крим и подкрепата на сепаратистите в Добас бяха неочаквани. Неочаквани бяха и методите, които Русия използва в Украйна, в това число участието на «зелените човечета» за присъединяването на Крим».
Превод и редакция: Петя Паликрушева
Източник: https://www.cnbc.com/2018/02/23/if-russia-feels-threatened-its-reaction-could-be-unpredictable-swift-and-massi

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;