Америка изуми света с още един «бисер» на своя манталитет. Президентът Тръмп предложи учителите да се въоръжават, за да се предотвратяват масовите убийства по училищата, последното от което бе на 14 февруари със 17 жертви на един откачeн, асоциален тип.

В букварите на цивилизацията е записано, че за да отстраниш един проблем, трябва да изкорениш причината му. В Америка тя е свободният достъп до оръжията. Значи трябва да се затегне кранчето на този достъп и колкото може по-малко хора да имат право на оръжие. Особено съмнителни типове, с антиобществено поведение, какъвто е бил Никълъс Крус.

Тръмп обаче съзира «решаването» на проблема в неговото усложняване — още повече американци, вече и учителите, да носят оръжие. Това е все едно да гасиш пожар с бензин. Учителите да носели скрито оръжие, смята той. Ами докато учителката извади пистолета от чантичката си, може бъде направена на решето от нахлулия изневиделица убиец. А и къде ли педагозите ще скрият оръжието през лятото, когато се ходи само по блузи, ризи или тениски? Ще държат пистолета в ръка, докато обясняват на дъската как се решава дадена задача? Или ще преметнат автомата през рамо, докато изпитват учениците?

Най-зловещото обаче е друго — децата ще виждат оръжията на учителите си и дотолкова ще свикнат с тях, че манталитетът и психиката им ще се «милитаризират». След време те ще имат пистолета или автомата като смартфона си. И откъде Америка е толкова сигурна, че утре няма да им се прииска да «кликнат» със спусъка? И изобщо как ли тя ще разнася просвета и възпитание с оръжия в ръце?

Проблемът е по-дълбок. Той опира до ценностите — в САЩ не се подлага на съмнение правото на лично оръжие. Опира и до печалбарство — малцина в САЩ подлагат на съмнение бизнеса със смъртта. Това вече не е ли видиотяване, не са ли това ценности на едни Сатанински американски щати?

Юри Михалков

Дума

Тагове: ; ; ; ;