Съединените щати ще открият новото си посолство в Израел през май в Ерусалим, потвърди Държавният департамент на САЩ в изявление, цитирано от Ройтерс.
Новината бе съобщена по-рано днес от служител на администрацията на президента Доналд Тръмп, пожелал да запази анонимност.
Държавният департамент потвърди и медийните твърдения, че откриването на посолството ще съвпадне със 70-ата годишнина от обявяването на създаването на държавата Израел на 14 май 1948 г.
Посолството на САЩ ще се помещава временно в сградата в Ерусалим, където се извършват консулските операции, а до края на 2019 г. то ще се премести в нова пристройка. Съединените щати са започнали да търсят в града сграда, която да приеме за постоянно посолството им в Израел.

През декември президентът на САЩ Доналд Тръмп призна Ерусалим за столица на Израел и обяви, че ще премести американското посолство от Тел Авив в този град.
Това решение сложи край на десетилетната политика на Съединените щати по въпроса. То бе приветствано от дясното израелско правителство, но отхвърлено гневно от палестинците, които искат Източен Ерусалим за столица на бъдещата си държава, бта

Тагове: ; ; ;