Русия реагира остро на встъпването в сила днес на украинския закон за «реинтеграция на Донбас».

В коментар, публикуван на сайта на руското външно министерство и цитиран от ТАСС, се отбелязва, че с този акт «в Киев окончателно потвърдиха, че са поели курс към силово решение на конфликта в Югоизточна Украйна». Изразява се също така надежда, че «западните наставници» на Киев няма да допуснат реализацията на гибелния за тази страна сценарий.

Според руското МВнР с подписа си под този закон президентът Петро Порошенко «фактически зачеркна Минските споразумения, развързвайки ръцете на «партията на войната».

«Не се казва нищо за пряк диалог с местните власти на непризнатите републики, за деескалация на противостоянието, за търсене на пътища за мирно политическо уреждане.

Напротив, документът създава условия за насилствено завземане на неконтролираните от Киев територии на Донецка и Луганска области, легализира използването на украинската армия против мирното население», отбелязва руското външно министерство. 

В документа се изразява мнение, че прилагането на този закон крие рискове за сериозна ескалация на обстановката в Югоизточна Украйна.

Украинската Върховна рада прие на 18 януари на второ четене законопроекта «За особеностите на държавната политика но гарантиране на държавния суверенитет на Украйна над временно окупираните територии в Донецка и Луганска области», а президентът Порошенко го подписа на 20 февруари. В закона Русия е наречена държава-агресор, а районите на Донецка и Луганска области, които са на под контрола на Киев — временно окупирани територии.

На президента се дава право да използва въоръжените сили вътре в страната без съгласието на парламента, включително и за освобождаване на териториите в източната част на страната. За целта се създава обединен оперативен щаб на Въоръжените сили на Украйна за контрол над всички силови служби и над военно-гражданските администрации в зоната на конфликта.

След внасянето на поправки в текста от него бяха премахнати всички споменавания на Минските споразуменияБТА

Тагове: ; ; ; ; ;