Министърът на отбраната на Русия генерал Сергей Шойгу награди трима граждани на Гърция с медали «За заслуга за увековечаването паметта на загиналите защитници на Отечеството».

Наградите бяха връчени на тържествения прием в чест на Деня на защитниците на Отечеството, проведен в посолството на Русия в Атина.

«За голям личен принос» в увековечаване паметта на загиналите е награден президентът на сдружението за гръко-руска дружба от остров Кефалиния Димитрис Зафиратос, почетният консул на Русия в Керкира и Йоническите острови Никос Канулс, историкът и писателят Костас Падувас.

 

Зафиратос е автор на инициативата и финансира през 2011 година в град Аргостоли паметника на руските моряци, които заедно с местните жители са се сражавали за свободата на остров Кефалиния.

Той също е инициатор на поставянето на паметна плоча в чест на адмирал Фьодор Ушаков.

Никос Канулас участва в изграждането на паметниците на адмирал Фьодор Ушаков на островите Керкира, Закинтос и Левкада, а също в мемориала, посветен на руснаците и гърците, паднали за свободата и православната вяра на бащите си, на остров Видос.
Всяка година почетният консул помага за провеждането на общественият форум «Руска седмица на Йоническите острови».

Костас Падувас  е автор на книгата «По следите на руското присъствие в Гърция и Крит.  1897-1909 години»,

посветена на руските войници и моряци, които са съдействали за обединението на Гърция и Крит.

Посланикът на Русия в Гърция Андрей Маслов в речта си благодари на гърците за специалното отношение към паметта на общата им история.

На приема присъстваха многобройни представители — военните аташета, министерството на националната отбрана на Гърция и въоръжените сили, дипломатическия корпус, политици.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ;