Живеещи в Турция потомци на изселници от България, могат да получат българско гражданство съгласно новата опция за електронно управление на страната, с която изселници и мигранти могат да проучат родословното си дърво, предаде БГНЕС.

Вестник «ТюркиеУ съобщава, че милиони граждани в Турция са атакували през седмицата новата програма и са успели да открият корените на предците си. Потомците на изселниците от България са най-активни наред с потомци от Македония, Гърция и Румъния. Те вече предприемат законовите стъпки, за да получат второ гражданство в Европа.

Уточнява се, че България безпроблемно дава двойно гражданство. В същата графа са и Босна и Херцеговина (БиХ), Македония и Румъния.

Гърция обаче изисква доказателства за гръцкия произход на майка, баща, дядо, баба или прабаба и тогава задвижва процедурата за предоставяне на документи.

Желаещите да получат двойно гражданство, трябва да кандидатстват пред министерствата на правосъдието, на външните или вътрешните работи, или в консулствата на съответните страни. Те могат да ползват услугите и на правни кантори, които имат разрешение за тази дейност. Документите им трябва да бъдат преведени и нотариално заверени.

Онези граждани в Турция, които научат от новата програма, че предците им са пристигнали от България, трябва да подадат заявления до Главна дирекция ДГражданска регистрация и административно обслужванеУ (ГД ГРАО), която е подчинена на българското Министерство на правосъдието, информира още турският вестник. Потомците на румънци и босненци следва да се обърнат към консулските служби на съответните страни и да представят документи, доказващи произхода на праотците им. Пожелалите македонско гражданство, могат да внесат необходимите документи в Министерството на вътрешните работи в Скопие.

Хората, получили отказ на исканията за новото гражданство, имат правото да осъдят съответната държава чрез международни и турски съдилища.
В.УХюрриетУ уточнява, че след ДорязванетоУ на териториите на Османската империя започват големи процеси на миграция към Турция от Балканите, Кавказ, Крим, егейските острови, арабските страни. Най-интензивни миграционни потоци са регистрирани след 1878, 1912 и 1923 г.

Поради това лицата, изследващи родословието си, трябва да търсят документи в архивите на главната дирекция за гражданството, в които е отбелязано откъде са пристигнали съответните бежанци.
Последното преселение на български турци по двустранна спогодба между Анкара и София е от 1978 г., последвано от бежанската вълна през лятото на 1989 г. след т.нар.Увъзродителен процеси.

БГНЕС

 

Тагове: ;