Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг нарече закупуването от Турция на руски зенитно ракетен комплекс С-400 «труден проблем» за алианса.
Столтенберг в същото време приветства сътрудничеството на турското правителство с френско-италианския концерн по въпросите за закупуването на зенитния ракетен комплекс SAMP-T, благодарение на който Турция ще може да подобри своята система за ПРО отбрана, съобщава Hürriyet Daily News.
«Знам, че Турция е подписала споразумение или е обявила за намерението си да закупи руския зенитен комплекс С-400. Това е решение на Турция. За Алианса е важно да знае, ще бъде ли той интегриран в системата на ПВО на НАТО. По този повод не имало никаква молба», заяви Столтенберг пред група международни журналисти.
«От само себе си се разбира, че това няма да бъде лесен въпрос», поясни генералният секретар на алианса, имайки предвид несъвместимостта на С-400 със системите на ПВО на НАТО.
 Както пише изданието, сделката за С-400 разтревожи Запада, защото този зенитен ракетен комплекс не може да бъде интегриран в системата на ПВО на НАТО.
В рамките на обещанията за колективната отбрана на НАТО съюзниците са се договорили да обединяват своите кораби, самолети и системи с въоръжение така, че те да работят заедно, а също да имат командване от алианса.
 Има опасения, че сделката с Русия ще създаде още  по-голямо напрежение в отношенията между Анкара и Вашингтон и че САЩ могат да въведат санкции срещу Турция на базата на закона «За противопоставяне на противниците на Америка чрез санкции». Законът предполага въвеждането на санкции по отношение на страни и компании, които сключват сделки по доставка на въоръжение.
Главата на НАТО припомни за намеренията на Турция да си сътрудници с два европейски съюзника в рамките на придобиване на аналогична система, отбелязва Hürriyet Daily News.
«В същото време приветствам факта, че Турция подписа меморандум за взаиморазбиране с френско-италианския промишлен концерн  Eurosam, който в момента разглежда възможността да продаде 
 SAMPT  на европейските сили на ПВО.
Аз, разбира се, приветствам всяко споразумение със съюзници на НАТО или между съюзници на организацията в областта на ПВО отбраната».
«Турция е на Черно море, а това е особено преимущество», отбеляза Столтенберг.
Превод и редакция: Петя Паликрушева
Източник: http://www.hurriyetdailynews.com/nato-chief-calls-turkeys-bid-for-russian-s-400-missile-systems-a-difficult-issue-127711

Тагове: ; ; ; ; ;