Близкият Изток се превърна в буре с барут, предупреждава журналистът Улаф Людеке за Focus.

Положението в Сирия се изостря с всеки час. В понеделник турските войски започнаха настъпление в Африн, контролиран от Отрядите за народна самооотбрана.

Във вторник на мястото на събитието пристигнаха първите сирийски правителствени части, очевидно, за да подкрепят съотечествениците си в борбата с Турция.

По данни на сирийския център за мониторинг за спазване правата на човека, в случая със сирийските войски става дума само за главния отряд, който няма тежко въоръжение, но много източници вече съобщават за първите атаки срещу тях от страна на турските военни.

Турското настъпление започна преди месец срещу Отрядите за народна самоотбрана на границата със Сирия в кюрдската област. Конфликтът може да се разпространи на ново ниво далеко извън пределите на региона, предупреждава немското списание.

Според версията на автора на статията, настоящата ситуация заплашва да прерасне в сблъсък между Турция и сирийските правителствени войски.

Още в самото начало на турската операция «Маслинова клонка» срещу Отрядите за народна самоотбрана Сирия заплаши, че ще сваля бойни самолети на Турция.

Впрочем, до момента няма никакви военна реакция, независимо от агресивните действия на Анкара.

Но ситуацията може рязко да се промени, още повече, че Турция в последно време заплашва, че ще се сражава срещу сирийските войници, ако те окажат подкрепа на Отрядите за народна самоотбрана.

Ако нещата стигнат до военни действия между Ердоган и войската на Асад, конфликтът може да достигне нов размах и да вкара в кюрдския конфликт страната, чието участие ще усложни още повече ситуацията — Русия, пише изданието.

То припомня, че Путин е най-важният съюзник на Асад.

Според експерт по Турция, Русия се опитва с помощта на ултиматуми към двете страни да възпрепятства развитието на конфликта.

Но ако тя не успее в това, Москва едва ли ще остане настрана, тя ще подкрепи Асад, пише изданието.

Ако Русия, обаче, участва във военни действия на страната на Асад, то ще излезе, че тя воюва срещу страна от НАТО, тогава алиансът ще трябва да помогне на Анкара, защото в противен случай доверието ще бъде разбито.

Всичко това може да доведе до непредсказуеми последствия, теоретически дори до война между руските и американските войски.

«Не искам да хваля страната, но в сирийския конфликт руснаците и до днес действат много внимателно», казва експертът.

Путин и Лавров продължават да се опитват да примирят двете страни и да възпрепятстват развитието на конфликта.

Русия призова Турция да седне на масата на преговорите по повод Сирия, отбелязва немското списание.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник: https://www.focus.de/politik/ausland/pulverfass-nahost-gefaehrliche-kettenreaktion-das-passiert-wenn-assad-die-kurden-gegen-die-tuerkei-unterstuetzt_id_8

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;