Сърбия няма да променя своята политика по отношение на Русия и няма да въвежда санкции срещу нея, съобщи Вучич след срещата с външния министър на Русия Сергей Лавров. — Сърбия продължава да се придържа към своята политика, надяваме се да намерим разбиране от страна на ЕС, а ако не се сполучи — Сърбия ще бъде независима и свободна страна».
Както пише изданието, Сърбия ходи по «тънка дипломатическа нишка», стремейки се да влезе в ЕС, а също да поддържа топли отношения с Русия — най-крупният съюзник на Сърбия на международната арена.
 
Макар Европейската комисия да заявила на Сърбия, че към 2025 година ще се може да се присъедини към най-големия в света търговски блок, има едно условие: Белград трябва да «обвърже своята външна политика с външната политика на другите членове на ЕС».
Това може да включва в себе си задължението Белград да се присъедини към колективното наказание по адрес на Русия за нейната намеса в източната част на Украйна.
Но Вучич обеща, че Сърбия няма да направи това, докато той е президент на страната.
Русия, както отбелязва  Bloomberg, също има свои лостове, защото тя е главният привърженик на Сърбия в нейния отказ да признае независимостта на Косово.
  По време на църковната церемония, която се състоя в сръбската столица, Вучич приветства отношенията между двете държави с думите «да живее руско-сръбската дружба».
Лавров също изрази одобрението си по адрес позицията на Сърбия спрямо Русия, заявявайки, че «страните в региона не трябва да бъдат принуждавани да правят лъжлив избор между Запада и Изтока, т.е. Русия».
 В съвместна статия главата на МВнР на Сърбия Ивица Дачич и Сергей Лавров заявиха, че Русия и Сърбия ще продължат да поддържат политически, търговски и военни връзки, независимо от главните предизвикателства, съобщава Bloomberg.
 
«Москва и Белград са противници на порочната практика «с нас или против нас», която вече доведе до засилване на недоверието и нестабилността на европейския континент», отбелязаха Дачич и Лавров.
Превод и редакция: Петя Паликрушева
Източник: https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-02-21/eu-membership-won-t-change-serbia-

Тагове: ; ; ; ;