Сензационна статия излезе в New York Times през почивните дни. В нея се твърди, че само през 20 век САЩ са се намесвали в чужди избори 81 пъти.

Журналистите от едно от най-големите американски издания признават, че агентите на САЩ са подкупвали с куфари с пари удобните им хора, занимавали са се с фалшиви новини в СМИ, убивали са и са сваляли правителства…

Но журналистите правият извода, че това е допустимо, защото се е извършвало от американци.

Лок Джонсън от ЦРУ, който започнал своята кариера в разузнаването на САЩ през 1970-те години, бидейки член на комитата по църковните дела към Сената, твърди, че руската операция през 2016 година — това е само съответсваща киберверсия на стандартната американска практика, която САЩ използват в продължение вече на няколко десетилетия в тези моменти, в които на Америка й е било нужно да се намеси в резултатите от изборите в други държави.

Джонсън, който в момента преподава в университета в Джорджия, твърди:
«Ние използвахме постери, памфлети и прочие материали.

Разпространявахме лъжлива информация в чуждестранната преса.

Използвахте това, което британците наричат «кавалерията на крал Георги» — т.е. куфарчета с пари».

ЦРУ е помогнало да бъдат свалени избраните лидери в Иран и Гватемала през 1950-те години и е подкрепило бурните държавни преврати в няколко други страни през 1960-те.

То е организира поръчковите убийства и поддържа жестоките антикомунистически правителства в Латинска Америка, Африка и Азия.

 

 

Тагове: ; ;