Facebook създава система, която би попречила на чуждестранната намеса в изборите на САЩ. И докато тези “досадни чужденци” не се научат да използват чуждестранни електронни адреси, системата ще бъде твърде надеждна, предаде Forbes.

В последно време компанията е в центъра на вниманието във връзка с обвиненията в това, че отчасти с помощта на Facebook, Русия е повлияла върху президентските избори през 2016 година.

Счита се, че Русия е похарчила $100 хиляди за реклама в платформата в навечерието на изборите (няма доказателства за това, бел.ред.). (Има доказателства за похарчени за горепосочената цел под 1 долар, бел.ред.)

Твърди се още, че Москва се е опитала да повлияе върху изобрите чрез приложението Instagram, което не е част от Facebook.

Изданието отбелязва, че всички вложени чуждестранни средства във връзка с изборите на каквото и да било ниво в САЩ са незаконни.

Закупуването на реклама – това е само част от кампанията по намесата, чийто основни действия са били свързани с разполагането на безплатен контент почти във всяка социална мрежа. В този връзка миналата седмица в САЩ са били повдигнати обвинения срещу 13 руснаци и три руски компании, пише изданието.

Всеки от обвиняемите, твърди Forbes, е свързан с руската Агенция за интернет-изследвания, чийто представители били създали стотици фалшиви акаунти във Facebook, Instagram, Twitter и YouTubе за публикуване на постове за изборите.

Facebook бил намерил решение.

Според думите на един от директорите на компанията Кети Харбат, планира се да се въведе система за идентификация на ползвателите, закупуващи в социалната мрежа реклама, която е свързана с американските избори.

Facebook ще изпраща на ползвателите уникален код, който рекламодателят трябва да въведе, за да завърши покупката на реклама.

Отбелязва се, че по време на изборите за конгрес в САЩ през ноември тази година системата вече ще работи.

Според Харбат, кодът ще бъде доказателство за това, че рекламодателят се намира на територията на САЩ. По такъв начин, както отбелязва изданието, ще бъде налице всичко за наличието на доказателства – електронен адрес.

Решението било “удивително нискотехнологично” за компанията, твърди Фейсбук.

Според автора на статията, чуждестранните правителства с лекота ще заобиколят тази система, вземайки под наем американска електронна поща или ще наемат човек, който ще вледи входящите съобщения…

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник: https://www.forbes.com/forbes/welcome/?toURL=https://www.forbes.com/sites/emmawoollacott/2018/02/19/facebooks-brilliant-answer-to-election-meddling-making-russian-ad-buyers-get-a-us-postal-address/&refURL=https://russian.rt.com/inotv/2018-02-20/Forbes-Facebook-ne-protiv-rossijskogo&referrer=https://russian.rt.com/inotv/2018-02-20/Forbes-Facebook-ne-protiv-rossijskogo#7e607f491cc5

Тагове: ; ; ;