Темата за войната в източна Украйна явно вече не предизвиква интереса на световната общност, пише немското издание а Die Zeit.

«А това е грешка, която се извършва по вина на Порошенко», счита авторът на статията Михаел Туман.

По време на последната си реч пред Мюнхенската конференция по сигурността взорът на украинския лидер бе вторачен практически в празна зала, продължава авторът.

Когато президентът на Украйна завърши речта си, не му зададоха нито един въпрос, а Порошенко бе аплодиран само от няколко човека, припомня Туман.

По-рано украинският лидер, обаче, събираше пълни зали в Мюнхен, а в паузите всички говореха за Украйна и «руското нахлуване в Донбас».

Днес от войната в тази страна се интересуват, както изглежда, само експертите, отбелязва авторът на статията.

«Това не е просто печално за Украйна, но е и опасно: както за самата страна, така и за Европа», констатира журналистът от немското издание.

Според Туман, речта на Порошенко пред Мюнхенската конференция определено НЕ може да се нарече «много разумна».

Светът чува само «раздрънкана обвинителна реч по адрес на Русия».

Реакцията на руската страна не закъсня.

Присъстващият на конференцията в Мюнхен министър на външните работи на Русия Сергей Лавров обвини киевското правителство в това, че то «прославя нацистите, позволява на фашистите за извършват маршове и да нападат руските православни църква», уточнява журналистът от Германия.

«От трибуната от устата на Порошенко се лееше само ненавист.

Украинският президент, обаче, трябва да проявява внимание и да не убеждава изморената световна общност, както това прави палестинският лидер Махмуд Абас.

Него никой вече не го слуша, защото тази плоча всички вече са я слушали», подчертава  Die Zeit.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник: http://www.zeit.de/politik/ausland/2018-02/ukraine-muenchner-sicherheitskonferenz-petro-poroschenko-russland-konflikt-5vor8

Тагове: ; ; ; ;