Авторите на сценария, според депутата, били Русия, Иран и САЩ.

Депутатът от управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието Метин Кюлюнк заяви, че е задействан сценарий за противопоставяне на Атина и Анкара, като целта е да бъде овладяно Източното Средиземноморие, предава БГНЕС.

В източния турски град Тунджели депутатът се включи в конференцията на тема „Новият световен ред и идеалът за Велика Турция“. В словото си пред участниците той подчерта, че страната му ще отстоява с всички средства териториалната си цялост и суверенитет така, както в момента действа в Сирия.

Според него сценарият, в който Гърция е мобилизирана, има за цел Източното Средиземноморие, което ще се превърне в най-големия стратегически енергиен център на света.

„Планира се Турция да бъде елиминирана от транспорта на петрола и природния газ на Ирак и Северна Сирия. Заради това е активирана Гърция, но ние тези филми ги знаем“, заяви Кюлюнк и посочи САЩ, Русия и Иран като „сценаристи“. 

Той смята, че основният проблем в „кавгата“ е на коя страна ще застане Турция, която е „геополитически център на света и Анадолската земя е оформила света, а който доминира в нея, той държи и света“.

„Който е в съюз с държавата на Анадола, той държи световния център на силата. Заради това е и днешната кавга – до кого ще застане Турция. Но ние не стоим до никого, ние сами даваме отпор на събитията и тази борба е за националния ни суверенитет.

Ако на тази земя нямаме военна мощ, сме загинали“, подчерта депутатът и настоя всички да проумеят твърденията му.

Той посочи още, че във всичките си действия Турция защитава националния си договор и държавните си граници, без да поставя под заплаха територията на Сирия при военните си операции там.

Но групировките ФЕТО, ДАЕШ и ПКК са идентични врагове на Турция с общата цел – преформатиране на картата на Близкия Изток.

„Тъй като Америка, Русия и Иран не могат да постигнат целите си чрез своите армии, използват като инструмент тези три организации. А действителната им цел е Турция – когато накрая федерализират Сирия, искат да поставят под контрол източната ни граница, която е дълга 911 километра.

Планът е да се изгради кукленска кюрдска автономия и да бъдат сринати усилията ни за 50 години напред“, разкри заговора Кюлюнк.

Той се спря и на Кремълската концепция – Русия се стреми да реализира съюз между кюрдските милиции на сирийския клон на ПКК и режима на Дамаск, и съветва Турция да не навлиза много навътре в територията, но не е познала, защото Анкара ще продължи настъплението си, докато не ликвидира всички терористични заплахи за земята си, произлизащи от Сирия.

Единственото, което могат да направят, е да оттеглят подкрепата си кюрдските отряди, да ги изтикат на изток от река Ефрат и после ние да изпратим приютените у нас над 3 милиона сирийци обратно, но целта е Анкара да няма достъп до петрола и природния газ, подчерта ораторът.

Той аргументира операцията „Маслинова клонка“ с опасността, ако тя не бе стартирала, Сирия да завземе крайграничните турски провинции и Турция да се превърне в Алепо.

„След като бяхме изправени пред тази реална опасност, нека да попитаме Германия, например, ако тя бе под същата заплаха откъм границите с Австрия или Швейцария, щеше ли да стои със скръстени ръце, или щеше да се бори с терористите „зъб за зъб, око за око“, определено войната щеше да е нейният избор.

Но Америка принуди и Германия да повтаря нейните препоръки за ограничено настъпление до Африн, защото видя, че Турция не слуша никого и продължава борбата си. Очевидна е целта Турция да се превърне в Алепо“, заяви Кюлюнк.

БГНес

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;