Бъдещето на европейските институции, тяхното управление и многогодишната финансова рамка са основните теми на неформалната европейска среща на върха днес в Брюксел. Тъй като това са въпроси, които ще вълнуват Европа след раздялата й с Великобритания, днес в срещата участват 27 държавни и правителствени ръководители, колкото ще бъдат и страните-членки след брекзит. На нея присъства и премиерът Бойко Борисов, предаде бТВ.

Официално темата брекзит не е на дневен ред. Но няма как да бъде избегната, защото европейските лидери ще обсъждат ръководните институции и бюджета след излизането на Великобритания, когато Съюзът несъмнено ще е различен. Държавните и правителствени ръководители ще обсъдят размера на бъдещия евробюджет и приоритетите в него.

После евродепутатите ще могат да приемат или отхвърлят техните предложения.
Другата важна тема е как ще изглежда бъдещият европарламент. Броят на държавите-членки намалява, логично е да намалее и броят на депутатите. В поканата си до държавните ръководители председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск подчертава, че след оттеглянето на Великобритания от ЕС, броят на евродепутатите ще намалее от 751 на 705, допълва БНР.

Туск посочва, че останалите освободени места трябва да бъдат запазени като резерв за бъдещи разширявания. По отношение на кандидатурата за председател на Еврокомисията, Доналд Туск припомня настояването на Европейския парламент кандидатът да бъде избран между водачите, които ще бъдат номинирани от европейските политически партии. Ще бъде засегната и идеята за създаването на транснационални листи на европейските избори, но чак в контекста на вота през 2024-та година.

По повод на многогодишната финансова рамка за периода след 2020 г. Туск подчертава:»При дискусиите напоследък очертахме нови приоритети, като пресичането на незаконната миграция, засилването на европейската сигурност и отбрана, както и увеличаването на инвестициите в програмата «Еразъм». Освен това ще трябва да разгледаме въпроса за празнината в бюджета на ЕС поради Брекзит. Това показва колко сериозни са предизвикателствата», Сега

Тагове: ; ; ; ;