Медии под натиск, дискриминация на ромите, ксенофобия и нежелание на властите да се ангажират пряко с проблемите на бежанците, увеличение на престъпленията от омраза. Това са някои от основните проблеми, които попадат в тазгодишния доклад за правата на човека на «Амнести интернешънъл». Според анализаторите медиите в България са «здраво под контрола на политически партии и местни олигарси». Дават се редица примери за отношението към бежанци и роми, цитира се реториката на «Обединените патриоти» и организираните от тях антиромски демонстрации.

В доклада се критикуват политиките, които са «пропити с омраза», както и продължаващата дискриминация и маргинализация на етнически малцинствени групи. Срещу ромската и турската общност се използва реч на омразата, а търпимостта към престъпления от омраза не намалява, пише в доклада. Ромите се борят със системни пречки във всички области на живота като образование, работа, здравеопазване. Според «Амнести» проблеми в България имат освен различните етнически малцинства и хората с увреждания, които са лишени от възможност за самостоятелен живот.

Отношението на държавата към бежанците, които са решили да останат в страната, също е критикувано. Споменават се информации, че граничната полиция е прибягвала към прекомерно използване на сила, включително и насилствено връщане на бежанци и мигранти, а сред тях и непридружени деца. Припомнен е случаят от Елин Пелин, където местните власти отказаха да приютят семейство сирийски бежанци. Цитират се и случаите, когато няколко местни общини отхвърлиха приема на двама непридружени непълнолетни.

В доклада е обърнато внимание, че сред основните проблеми в политиката на държавата към непълнолетните бежанци е отношението към непридружените деца, много от които нямат достъп до училище, правна и психологическа помощ. Според ангажиментите на България пред Европейския съюз за изпълнение на мигрантските квоти страната е приела едва 50 души, докато е поела ангажимент за 1302-ма. Нито един от приетите не е сириец, пребиваващ в Турция, както гласи споразумението между Анкара и Брюксел.

В глобалната си оценка от «Амнести» смятат, че пропитите с омраза политики са допринесли за многобройни нарушения на човешките права по света през 2017 г. Оттам критикуват «лидерите на най-богатите страни», че не успяват да се справят с мигрантската криза. В съвременния свят не могат да се намерят истински световни ръководители, които да станат твърди защитници на спазването на човешките права, твърдят от организацията.

НАТИСК

Българските журналисти са подложени на «заплахи, политически натиск и нападения», се казва в доклада на «Амнести интернешънъл». Освен това според активистите медиите в страната са «здраво под контрола на партии и местни олигарси». За пример са дадени заплахите от бившия депутат на ГЕРБ Антон Тодоров и вицепремиера Валери Симеонов към тв водещия Виктор Николаев. Подчертава се, че официални последици за двамата не е имало.

Сега

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;