Много западни дипломати си задават въпроса, може ли да се постигне в преговорите с главата на Кремъл Владимир Путин разумен компромис по разполагането на миротворчески сили на ООН в източна Украйна или споразумението с Москва ще прилича на “сделка с дявола”, пише The Wall Street Journal.

Някои американски политици считат, че предложението на руския президент е “капан”.

Те твърдят, че Кремъл не е заинтересован от регулирането на ситуацията в Украйна.

Според тях, миротворческие сили няма да помогнат при разрешаването на конфликта, а само непреднамерено ще засилят контрола на Москва над региона.

На свой ред руските власти заявявят за готовността си да водят преговори по този въпрос, но Вашингтон не го устройва предложението на Путин.

Американците искат да разположат миротворчески контингент не само по линията на разграничение, но и по цялата територия на Донбас, включително по руско-украинската граница.

Политиците от САЩ и от другите страни от Запада призовават към голямо внимание.

Те се опасяват, че след сключването на споразумението Русия може да попречи на разполагането на силите на ООН в региона. Предложението трябва да изключва такава възможност, а също възможността санкциите да се намалят преди настъпването на мира, призовават американските дипломати.

Спецпредставителят на Държавния департамент на САЩ за Украйна Курт Волкер счита, че мирният план ще сработи само в случай, че украинците и руснаците поискат прекратяването на войната. Той е убеден, че мисията на ООН – това е излишен метод да се излезе от мъртвата точка при реализацията на минските споразумения. Инициативата бе приветствана от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Бившят заместник генерален секретар на НАТО Александър Вершбоу също коментира плана:
”Това ще сработи само случай, че Путин реши, че той действително иска да влезе в кръга на международните лидери, а не на пропадналите държави”.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник: https://www.wsj.com/articles/u-s-questions-how-much-it-can-trust-russia-over-ukraine-1519058350

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;