Отстраняването на Валери Жаблянов от поста зам.-председател на Народното събрание в никакъв случай не е връщане от страна на управляващите на опозицията заради оставката на Димитър Главчев.

Това, което направи Жаблянов с Народния съд, с това „необходимо правосъдие“, което вкара в декларацията (на БСП срещу Ликовмарш, бел. ред.), е най-малкото скандално. Това заяви председателят на Парламента Цвета Караянчева в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

Жаблянов започна с ратификацията на договора за добросъседство с Македония, през непочитането на паметта на жертвите на комунизма и в крайна сметка се оказа, че това е начинът на мислене, но не само неговото, а на повечето депутати от парламентарната група на БСП и това е най-малкото притеснително, добави тя.

Ние сме ръководството на Народното събрание, трябва да бъдем обрани в говоренето, защото представляваме една институция – зам.-председателите заместват председателя в негово отсъствие и дават облика на институцията. Народният представител може да говори всичко, но когато си председател или зам.-председател, трябва да пазиш авторитета му, посочи Караянчева и добави, че тя самата е обрала своя изказ.

По думите й „БСП започва да се връща към един минал период (…) сякаш евроатлантическата позиция и поглед на БСП започва като че ли да се обръща в друг ракурс. Мисля си дали няма да поискат и диктатура на пролетариата. По такъв начин се връщат към онези времена те, толерират този Народен съд, който всички ние осъждаме – толкова много хора са били избити от този Народен съд и те нямат мнение по темата, не се извиняват, те дори сякаш се гордеят, те не намират нуждата да се извинят“ (БСП се извини за Народния съд чрез изявлението на Кирил Добрев ден след като бе свалена тази част от Декларацията, която засяга Народния съд, бел.ред.).

За желанието на Корнелия Нинова да отправи жалба до Конституционния съд и съда в Страсбург за отстраняването на Жаблянов Караянчева посочи, че право на Нинова като лидер на опозиционна партия в парламента е да сезира всички органи, които прецени.

Председателят на парламента обясни, че депутатите наистина имат функционален имунитет, но той е само за това какво се говори в НС, защото, „ако някой някого обиди, непрекъснато ще бъдем по съдилища“.

За съжаление, наистина се изричат обидни думи и това бие по рейтинга на Парламента, затова трябва да се замислим, каза тя.

Запитана дали БСП наистина ще останат без зам.-председател, Караянчева отговори:

„Сигурно, щом са казали (че няма да предлагат друг, бел. ред.), ще останат без зам.-председател, ще чакат решението на Конституционния съд“. И добави, че Веселин Марешки бил заплашен от депутат от БСП, че ако подкрепи свалянето на Жаблянов, ще поискат и неговата оставка.

За конфликта президент – премиер тя коментира, че държавният глава „отдавна има някакви проблеми с институциите“, включително с Народното събрание, което нарече „беквокали“ и „нотариат“.

Изпълняваме политиката на мнозинството, не повелята на Бойко Борисов, обясни тя и добави, че не може да разбере защо президентът се дразни – „това е нормално, така се прави в една демократична държава“.

Не бих искала да има война между институциите, те са големи мъже и мисля, че ще се разберат.

„Президентът трябва малко да обере говоренето си, защото говори малко махленски“, каза още Караянчева.

На въпрос дали има проблем Бойко Борисов да се среща с Делян Пеевски тя отговори, че народните представители непрекъснато търсят контакти с премиера, за да излагат проблемите на своите избирателни райони. Ако има нещо, което президентът знае, нека информира компетентните органи, не бива да влиза в тона на говорене на опозиционен лидер, каза тя.

Караянчева призна, че Пеевски не идва на работа, а получава заплата.

„Ако ме питате дали е морално да не идваш, а да вземаш заплата, не е морално“, каза тя.

Но посочи, че според правилника на НС освобождаването на народни представители се прави от председателя на съответната парламентарна група.

За президентското вето върху закона за КТБ Караянчева коментира:

„Нека колегите от ДПС защитят законопроекта, право на президента е да налага вето, но чак пък толкова често… някак си девалвира самата процедура“.

Сега

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;