Сирийските отряди за народна самоотбрана, изпратени от правителството на Асад в северна Сирия за подкрепа на кюрдските опълченци, бяха обстреляни от Въоръжените сили на Турция, пише The Times. Както отбелязва изданието, това е първият подобен “международен сблъсък” между армиите на Дамаск и Анкара в многостранния близкоизточен конфликт.

По-рано турският президент Реджеп Ердоган твърдеше, че той е успял да убеди своя руски колега Владимир Путин за “повлияе върху режима” на Башар Асад.

Но след това в интернет се появи видео, в което се виждат проправителствените войски, които се радват и размахват сирийски знамена, насочвайки се към държания от кюрдите Африн.

Според изданието, скоро след публикуването на видеото са постъпили съобщения, че контролираната от Дамаск автоколона е попаднала под огъня на турската артилерия.

Представителите на Анкара заявиха, че са успели да спрат сирийската войска. Но, според други източници, настъплението продължава.

Понастоящем турската войска е завзела десет сирийски селища и се опитва да ги свърже с град Аазаз, който вече се намира  под техен контрол. Главната цел на Анкара е да не позволи на кюрдите от YPG да установят своя власт в граничния регион.

”В близките дни стремително ще започнем обсада на центъра на Африн”, заяви Ердоган по време на речта си пред турския парламент.

Той увери, че неговите военни ще блокират пътя към града от каквито и да са външни сили, които решат да помогнат на кюрдите.

В миналото YPG и «режима на Асад» вече се опитаха да сключат споразумение малко преди турската операция. Но сделката не се състоя, защото Дамаск настоя за предаване на военните обекти и правителствените сгради, припомня The Times.

Представителите на кюрдското опълчение продължават да твърдят, че не са направили никакви политически отстъпки в името на получаването на желаната от тях автономия.

Заедно с това YPG сигнализираха, че тяхната “мини-държава” ще остане в състава на Сирия.

Някои аналитици твърдят, че на униформата на заминаващиге в Африн бойци е имало нашивки на шиитската въоръжена част “Лива ал-Бакир”, а не на правителствените сили.

По такъв начин Дамаск даде да се разбере, че войската е народно опълчение, твърди изданието.

Според The Times, всяко изостряне на битката между Дамаск и Анкара може да усложни и без това тежкия конфликт.

Американските, руските и иранските войски вече участват във война, поддържайки различни страни.

По-рано външният министър на Русия Сергей Лавров призова сирийските и турските власит към преки преговори.

Лавров НЕ потвърди изявлението на Ердоган, че президентът Путин се е съгласил да подкрепи настъплениета на Анкара срещу Африн, подчертава изданието.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник: https://www.thetimes.co.uk/edition/world/turkey-clashes-with-assad-regime-in-syria-for-first-time-kbqpwfx5g

Тагове: ; ; ; ;