Съветът за сигурност към ООН ще има днес открито заседание, посветено на актуалното положение в Сирия. По план то трябва да започне в 12 ч. нюйоркско време (19 ч. бълг. вр.), съобщиха световните агенции.
Според ТАСС извънредното заседание е по искане на Русия, а Асошиейтед прес съобщи, че инициатори са Швеция и Кувейт, които вече са подготвили проекторезолюция. В нея се постановява в цяла Сирия да има 30-дневно примирие, за да може да бъде доставена хуманитарна помощ на милионите нуждаещи се и да бъдат транспортирани тежко болните и ранените. Резолюцията изключва нападения срещу екстремисти от «Ислямска държава», Ал Каида или Фронта «Ан Нусра».

В проекта се изразява «възмущение от неприемливите равнища на насилие» и атаките срещу цивилни в няколко района на Сирия, в частност в провинция Идлиб и в контролираното от бунтовници дамаско предградие Източна Гута. Не е известно дали Русия ще наложи вето, или ще се въздържи, отбеляза АП.
Вчера командването на въоръжените сили на Русия съобщи, че преговорите за мирен изход от ситуацията в Източна Гута са се провалили и че бунтовниците са пренебрегнали призивите за спиране на огън, допълни Ройтерс. А руски военни в Сирия казаха, че бунтовниците в Източна Гута не позволяват на цивилните да напуснат конфликтната зона, бта

Тагове: ; ;