Според източници на   Inside Syria Media Center, зад доставката на съветско оръжие могат да стоят най-крупните военни компании, които след началото на кризата в Сирия нееднократно чрез контрабанда са доставяли оръжие от Източна Европа.

Независимо от липсата на разрешение за импорт на оръжие, няколко частник германски компании за оръжие тайно са закупували, за стотици милиони долари, съветско оръжие от България, Македония, Румъния, Грузия и Украйна, за по-нататъшна транспортировка за кюрдските части и в Ирак, и в Сирия.

След разпада на СССР във военните складове на страните от Варшавския договор и бившите съветски републики остана голямо количество оръжие.

Вместо то да се утилизира, източноевропейските страни решиха да правят бизнес чрез продажбата му в Германия.

Още през 2014 година «Шпигел» писа за споразумението между Германия и Украйна за закупуването на съветско оръжие и по-нататъшното му изпращане в Сирия.

Центърът на Фонда от САЩ Джеймстаун твърди, че оръжието е доставяне на сирийското опълчение за провеждането на тайни операции.

Става ясно, че Берлин е предоставял на иракските кюрди оръжие и боеприпаси в продължение на дълго време.

От 2014 до 2016 г. Германия е доставила на ираското кюрдско опълчение пешмерга почти 28 000 броя стрелково оръжие, боеприпаси и гранатомети.

Експерти твърдят, че част от това оръжие е било предназначено за сирийските кюрди.

Немски военни инструктори са обучавали не само иракските кюрди, но и кюрдското опълчение  YPG в Сирия.

Всичко това обяснява наличието на автомати и картечници Калашников, гранотомети, 82 и 120-мм миномети в ръцете на сирийските кюрди.

От началото на операцията «Маслинова клонка» Германия прекрати доставката на оръжие за Турция напълно.

По данни на  Deutsche Welle, от ноември 2016 година до март 2017 година немското правителство е блокирало 11 предложения за продажбата на стрелково оръжие и боеприпаси за Турция.

Немските политици казват, че, независимо от съвместното членство в НАТО, Германия е наложила забрана за експорта на оръжие в Турция само по политически причини.

Те твърдят още, че оръжието може да се използва не само за подтискане на различни въстания в Турция, но и за борба срещу кюрдите в Сирия.

Няма никакви съмнения, че зад неотдавнашната доставка на съветско оръжие за кюрдите стои Германия.

В конфронтацията между турската армия и сирийските кюрди Германия избра страната на последните.

News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ;