Бившият командващ Балтийския флот на Русия адмирал Владимир Валуев заяви, че двата есминеца на САЩ в Черно море са на прицел.

“Считам, че тези исминци не представляват особена заплаха…Те са на прицел. Ако прояват негативни или провокативни действия, това е в зависимост от степента им на наглост и вреда, ще получат това, което си заработят”, заяви адмирал Валуев.

Той назова целите, с които са изпратени корабите на САЩ в Черно море. Според адмирала – това е целенасочена провокация.

Според Валуев, така те отклоняват вниманието на Русия.

«Те твърдят, че увеличават присъствието си, за да окажат помощ на Украйна, защото в Крим е увеличена военната групировка, в частност – подводниците. Затова САЩ решили да неутрализират това чрез морската си групировка в Черно море», продължава адмиралът.

Експертът сподели за вероятната реакция на действията на САЩ в Черно море.

“Трябва да се реагира на базата на приетите и ратифицирани от болшинството страни, в това число и от САЩ, документи. Режимът на присъствие на бойни кораби на страни, които нямат общо с Черно море – а САЩ са такава държава – се регламентира от конвенцията в Мантрьо, която не бива да се нарушава.

От гледна точка на морското право това е 100-процентно нарушение», добави адмиралът.

По-рано Пентагонът взе решение да изпрати в Черно море два есминеца, “Карни” и “Рос”, за да напомни на Москва за своето съществуване, а също, за да “намали чувствителността” на Русия във връзка с присъствието на американските военнослужещи в Причерноморието.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ;